kulkutautiset

Marraskuu on tuntunut tänä vuonna aiempaa raskaammalta. Oli aika, jolloin olin ehdottomasti sitä mieltä, ettei kaamos vaikuta minuun ollenkaan, mutta olen pikkuhiljaa alkanut epäillä tätä ajatusta. Ehkä se on vierivät vuodet, jotka tähän vaikuttavat, tai sitten etelän yhä lumettomammat talvet, jotka vievät väsymyksen partaalle. Huokaisinkin helpotuksesta eilen, kun alkoi joulukuu. Joulukuu tuo mukanaan tuikkivat valot, glögin ja piparit sekä tunnelmalliset joululaulut, jotka antavat lupauksen pian lähestyvästä juhlasta ja auttavat jaksamaan pimeydessä hieman paremmin.

Me pääsimme ottamaan varaslähdön joulutunnelmiin marraskuun puolivälissä, kun olimme viettämässä pitkää viikonloppua Kööpenhaminassa. Kööpenhaminan tunnetuin nähtävyys, Tivoli Gardens nimittäin avattiin joulukaudelle marraskuun 18. päivä, ja me pääsimme tällöin ensimmäisten joukossa ihailemaan juhlatällingissä koreilevaa huvipuistoa.

 

 

Kääpenhaminan keskustassa sijaitseva Tivoli on maailman toiseksi vanhin edelleen toiminnassa oleva huvipuisto – se on perustettu jo 1843 (vrt. Linnanmäki 1950). Sitä vanhempi on ainoastaan niin ikään Tanskassa sijaitseva Dyrehavsbakken. Puistossa ovat aikanaan vierailleet niin satusetä Hans Christian Andersen kuin Walt Disneykin, ja edelleenkin se on yksi Euroopan rakastetuimmista huvipuistoista. Viime vuoden aikana Tivolissa vieraili 4,6 miljoonaa kävijää, vaikka se ei ole auki ympärivuotisesti. Perinteisesti se on avoinna kesäkauden – ensi vuonna maaliskuun lopulta syyskuun lopulle. Lisäksi upeita teemakoristeluja saadaan ihailla, ja puiston annista nauttia toki muutenkin, kolmisen viikkoa Halloweenin aikaan ja puolitoista kuukautta joulun aikaan. 2018 huvipuisto lanseeraa näiden lisäksi uuden kauden, talvikauden, jolloin se on auki kolmisen viikkoa helmikuussa upeassa talvivalaistuksessa.

Tivolista löytää huvipuistolaitteiden lisäksi ravintoloita laidasta laitaan, sillä baareja ja ravintoloita on yhteensä 40 kappaletta. Perinteisten makkaraperunoiden lisäksi alueelta löytyy Michelin-palkittu ravintola ja kaikkea tältä väliltä. Alueella järjestetään runsaasti konserttejä ja musiikinystävä löytää varmasti ohjelmasta oman suosikkinsa, sillä esityksiä on klassisesta musiikista moderniin pop- ja rockmusiikkiin, ja jazziin, swingiin ja bluesiin. Teatteriesityksistäkin saa Tivolin alueella nauttia – mm. pantomiimiteatterissa järjestetään pantomiimiesityksiä orkesterin säestämänä ja lapsille järjestetään satuteatteriesityksiä.

Me tosiaan satuimme olemaan Kööpenhaminassa juuri joulukauden avajaispäivänä ja tietysti riensimme ihailemaan Tivolin tunnelmaa, joka olikin pysähdyttävän upea… koko puisto loisti iltapimeällä upeassa valaistuksessa ja joulun tunnelmaa oli luotu aiheeseen sopivalla rekvisiitalla, koristeilla, kuusilla ja tekolumella. Silmät pyöreinä ja kameran suljin sauhuten nautimme tästä ihanasta piristyksestä keskellä marraskuun pimeyttä, jolta muuten tanskalaisetkaan eivät pääse karkuun, vaikka kaikin puolin niin onnellista kansaa ovatkin.

 

 

Jouluisen Tivolin alueella on runsaasti pieniä joulupuoteja sekä glögi- ja herkkutiskejä. Täältä varmasti löytyisi mitä mainioimmat joululahjat, mutta tällä kertaa olimme liikkeellä ihan fiilistelypohjalta ja kuljeskelimme päämäärättömästi ympäriinsä imien itseemme tätä 100% joulun tunnelmaa. Laitteissakin kävimme vain Minireissumiehen kanssa karuselliajelulla yhdessä puiston upeista karuselleista. Kojualueet ovat veikeän näköisiä, mutta muutenkin koko huvipuisto on täynnä yksityiskohtia ja kauniisti suunniteltuja valaistuksia. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten seuraavassa aika monen tuhannen sanan edestä kuvaterveisiä Kööpenhaminan upeasta Tivolista jouluasussaan…

 

 

Tivoli on 31. joulukuuta saakka ja tällöin joulukauden päättävät uudenvuodenaaton juhlallisuudet ilotulituksineen. Jos olet Kööpenhaminassa nyt joulun aikaan, suosittelen erittäin lämpimästi piipahtamaan Tivolissa, sillä 120 kruunun, eli noin 16 euron sisäänpääsymaksun hintaan pääset siirtymään tavallisia katuja tallaamasta joulurinnakkaistodellisuuteen, ja se jos mikä on jokaisen pennin arvoista!

 

30 Comments

 1. Martina

  03/12/2017 at 14:36

  Voi olisipa Tivoli ollut auki silloinkin kun kävin Kööpenhaminassa helmikuussa muutama vuosi sitten. Toisaalta minulla on ollut siitä asti hyvä syy palata kaupunkiin, sillä Tivoli on nähtävä ja koettava. Minua kiinnostaa eniten alueen ruoka ja muut kojut, eivät niinkään laitteet, vaikka kaipa niissäkin pitäisi piipahtaa. En tiennytkään että Tivoli on noin vanha ja että siellä on joulunaikaan noin upeaa! Aivan ihania kuvia. Joulufiilis nousi kertaheitolla lähes nollasta sataan. Kai minäkin olisin yhtä onnellinen kuin tanskalaiset jos pääkaupungistamme löytyisi pimeimpään vuoden aikaan jotain noin ihanaa. Tämän vuoden marraskuu oli minustakin ihan poikkeuksellisen kamala.

  Reply
  • Henna

   08/12/2017 at 09:56

   Oli se kyllä ihana! Vaikken itsekään tiennyt paikasta juurikaan ennen tätä reissua, olimme nimittäin ensimmäistä kertaa Kööpenhaminassa, olisin ollut kovin pettynyt, jos huvipuisto olisi ollut kiinni, sitä kun niin paljon hehkutetaan. Onneksemme se avasi ovensa joulukaudelle juuri viimeisenä kokonaisena reissupäivänämme ja pääsimme tunnelmasta nauttimaan.

   Reply
 2. sari

  03/12/2017 at 17:38

  Onpa kivan näköistä. Omasta Kööpenhamina matkasta on aikaa niin paljon, että uuden käynnin voisi ottaa listalle ja ajankohta voisi olla juuri ennen joulua! Kiva, että saadaan valoa elämään noilla valoilla. Nyt on kyllä taas kieltämättä ollut melkoisen pimeää keliä. Munchenissä viikko sitten oli 16 astetta ja auringonpaistetta. Päivä oli kyllä upea!

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:14

   Mukavasti kyllä piristivät nuo valot pimeydessä. Kööpenhaminassa, vaikka onkin vähän etelämpänä, tuli myös pimeä tosi aikaisin ja muutenkin kelit olivat suurimmaksi osaksi aika harmaat, joten ihan tarpeeseen tuli tällainen valomeri tuolla reissussakin 🙂 Tähän aikaan aina huomaa, miten paljon se kunnon auringonpaiste tekee. Ehkä ensi vuodelle pitää suunnitella joku reissu kunnon valohoitoon!

   Reply
 3. Janni / Lentopelko

  03/12/2017 at 17:41

  Kööpenhaminassa käytiin tämän vuoden tammikuussa, ja ajattelin että tietenkin piipahdetaan myös Tivolissa, mutta eihän se tietenkään ollut silloin auki. 😀 Jotenkin olin kuvitellut, että se olisi auki ympäri vuoden. Joulun aikaan tuolla olisi ihana käydä, näyttää niin upealta! Tässä siis syy palata Kööpenhaminaan, onneksi sinne lentäminenkään ei ole kovin kallista. 🙂

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:20

   Lentäminen sinne on tosiaan onneksi nopeaa ja halpaa, niin pääsee korjaamaantuon erheen! Enpä minäkään ollut ennen reissun buukkaamista tietoinen, onko Tivoli auki vai ei, mutta sattumalta sitten avautui juuri silloin. Pohdimme matkustuspäiviksi myös edellistä viikonloppua mutta onneksi tuli valittua tämä ajankohta 🙂

   Reply
 4. Jonna Lempipaikkojani

  04/12/2017 at 09:39

  Onpa kauniin näköistä, todellakin kuin joulun taikamaa. Ehdottomasti menee vierailulistalle! Sisäänpääsykin kuulostaa hyvin kohtuulliselta. Laiteliput varmaan pitää ostaa erikseen?

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:22

   Oli kyllä aivan ihana! Laiteliput oli ostettava erikseen, mutta jos nyt oikein muistan, niin ranneketyyppinen ratkaisu ei ollut mikään ihan älyttömän kovan hintainen. Me kävimme vain karusellissa pienimmän reissulaisen kanssa ja muutoin keskityimme valojen ja koristeiden fiilistelyyn.

   Reply
 5. Heidi / Himomatkaajan Turinoita

  04/12/2017 at 13:54

  Marraskuun oli todellakin tänä vuonna masentava; harmautta, räntää ja vettä. Jos joskus olisi mahdollisuus olla tämä kyseinen kuukausi etelän maassa jossa aurinko varmasti paistaa ja on lämmintä, ties mitä silloin saisikaan aikaiseksi? Mutta koska sellaiseen ei näillä näkymin ihan heti ole mahdollisuutta, niin lähestyvä joulu auttaa kyllä kaamokseen ja erityisesti nämä erilaiset joulutorit ympäri kotimaata ja Suomea. Hienolta näyttää Köpiksenkin joulumarkkinat!

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:23

   Ainakin paremman mielen, jos ei muuta! 😀 Olisi kyllä ihanaa. Tätä joulun odotusta mielelläni täällä Suomessa fiilistelen, mutta marraskuu on kyllä sanonko mistä. Ehkäpä joskus sitä saa elämänsä järjestettyä niin, että sen voi viettää muualla.

   Reply
 6. Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta

  05/12/2017 at 10:24

  Oi, miten ihanan näköistä! Näköjään valoilla saa loihdittua kosteaan pimeäänkin taianomaista joulutunnelmaa. Tivoli on muutenkin maailman kaunein huvipuisto.

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:23

   Oli kyllä kaunis paikka! Päivänvalossa emme käyneet, ehkäpä jollain kesäreissulla sitten 🙂

   Reply
 7. Ne Tammelat

  05/12/2017 at 11:19

  Voi miten kaunista! Voin vaan kuvitella, miten hieno ja jouluinen tunnelma tuolla on ollut. Me käytiin elokuussa Tivolissa ja sääkartalle osui järkyttävä kaatosade. No ainakin oli tilaa tutkailla puistoa rauhassa ja onneksi sadekin lakkasi jossain vaiheessa. Oli se siitä huolimatta todella hieno paikka.

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:24

   Harmi! :/ Nytkin vähän ripotteli välillä, mutta onneksi ei tullut kaatamalla vettä niskaan, kuten aiemmin samana päivänä. Pieni sade ei menoa ja tunnelmaa haitannut, mutta isompi olisi kyllä jo häirinnyt tätä kuvaamista 🙂

   Reply
 8. Sofia

  05/12/2017 at 11:24

  Onpas ihanan satumaisen näköinen paikka! Kööpenhaminassa ei ole tullut vielä käytyäkään, mutta ei ollenkaan huono ajatus mennä näin joulun alla tunnelmaa ihailemaan 🙂

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:28

   Oli kyllä erityisesti tuon Tivolin suhteen aivan oivallinen aika. Tuota satumaata lukuunottamatta Kööpenhamina oli myös vähän harmaa ja sateinen, mutta vaikka se ehkä näyttäytyisi kesän paisteessa vieläkin tunnelmallisempana koko kaupunki, niin kyllä se matka joka tapauksessa marraskuuta piristää, kun pääsee katselemaan uusia maisemia 🙂

   Reply
 9. Mirka/ Reason for Season

  05/12/2017 at 14:34

  Ihania kuvia! Minulle kaamosaika on aina ihan äärettömän vaikea. Yritän kyllä parhaani, pysyn aktiivisena ja paistattelen joka päivä kirkasvalolampun loisteessa.. mutta vaikeata se vaan aina on. Valot ovat kyllä valtavan ihania <3. Olen miettinyt sellaista aikaa, kun ei ollut vielä sähköä.. miten ihmiset ovat selvinneet tästä vuodenajasta ja loputtomasta pimeydestä. Kyllä keinovalo on kuitenkin huomattavan paljon tyhjää parempi, vaikka se ei luonnonvaloa voitakaan. Kyllä tässä joulukuussa on kuitenkin oma ihana tunnelmansa, kun voi fiilistellä joulua ja sitä, että pian mennään jo kohti valoa.

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:33

   Minun täytyisi varmaankin hommata myös kirkasvalolamppu. Ihan tosissani en ole ennen ajatellut sellaista kaipaavani, mutta tämä syksy on kyllä ollut jotenkin raskas. Alle kaksi viikkoa enää siihen, että mennään taas valoa kohti! Ja enpä ole tullut ajatelleeksi tuota, miten ennen on jaksettu. Ehkä se on ihan syystä, että meidän kansallinen identiteetti on tällainen jäyhä, vs. lämpimien (ja aurinkoisten) maiden räiskyvä.

   Reply
 10. Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar

  09/12/2017 at 12:12

  Kaamosaika on voimaannuttava, mutta samaan aikaan todella lamaannuttava. Jos voisin, pakenisin lämpimään ainakin muutamaksi talvikuukaudeksi. Onneksi lähelläkin käynti piristää. Köpis on ihanan eloisa kaupunki, mutta Tivoliin en ole vieläkään päässyt. Se olisi varmasti mukava paikka tunnelmoida, kuten kuvista näkyy.

  Reply
  • Henna

   10/12/2017 at 21:35

   Olihan se aika ihana! 🙂 Kovasti kuulin kehuja etukäteen, mutta yllätti silti, miten paljon sen joulukuosiin laittamiseen oli panostettu. Ja kyllä, nämä pimeät ajat voisi todellakin viettää jossain muualla. Onneksi meillä on pian reissu edessä, vaikka tammikuussa ei enää yleensä tunnukaan yhtä raskaalta kuin nyt loppuvuodesta, mutta piristää se odotus silti! 🙂

   Reply
 11. Anne/ Matkahetket

  09/12/2017 at 16:25

  Ihanan näköistä! <3 Itse olen ollut Kööpenhaminassa vain läpikulkumatkalla, kiinnostaa kyllä tutkia joskus kaupunkia tarkemminkin.

  Reply
  • Henna

   11/12/2017 at 18:56

   Mekin olimme nyt ensimmäistä kertaa ja tykkäsimme kyllä kaupungista muutoinkin kovasti kuin vain tämän joulumaan osalta 🙂

   Reply
 12. Sonja | FIFTYFIFTY

  09/12/2017 at 18:27

  Kylläpä välittyy taianomainen tunnelma! Upeita valoja ja niin kaunista. Olen myös vähän kade, koska itse vierailin viikko sitten Tallinnan joulutorilla kaatosateessa. Siinä oli vähän vaikea päästä joulutunnelmaan, vaikka varsin söpö joulutori olikin.

  Reply
  • Henna

   11/12/2017 at 19:00

   Voih :/ Kaatosade kyllä kaataa hyvänkin tunnelman. Meillä vähän ripotteli välillä, mutta niin vähän, ettei menoa juuri haitannut.

   Reply
 13. Annukka

  09/12/2017 at 23:10

  Mahtavan näköisiä nuo valot noissa kuvissa. Köpiksen kohteista Tivoli onkin vielä näkemättä, mutta tänä vuonna sinne ei enää kerkeä, ens vuonna sitten ehkä.

  Reply
  • Henna

   11/12/2017 at 20:35

   Ehkä siis ensi vuonna! Hyvää kannattaa odottaa, me ainakin hurmaannuimme Tivolista 🙂

   Reply
 14. Kohteena maailma / Rami

  10/12/2017 at 10:27

  Tuo Tivoli on kyllä jouluvaloisaaan upea. Muutama vuosi sitten olin siellä siten, että maassa oli parikymmentä senttiä vielä lunta. Oli kuin joulun satumaa – aivan huikea kokemus!

  Reply
  • Henna

   11/12/2017 at 20:36

   Oh, se on varmasti ollut aika upea näky! Nyt oli pimeää ja märkää, mutta silti hienoa 🙂

   Reply
 15. Sannahof // Unelmamaja

  10/12/2017 at 13:15

  Itse pääsin ihailemaan Tivolin jouluasua viime vuonna joulukuun alussa. Se on kyllä kerrassaan upea ja taianomainen paikka näihin aikoihin. Suosittelen jokaiselle vierailua joulun aikoihin. Haluaisin päästä näkemään Tivolin myös Halloweenin aikaan. Enoni näytti kuvia Halloweenin aikaisesta Tivolista ja sekin näytti aika mahtavalta.

  Reply
  • Henna

   11/12/2017 at 20:37

   Minullakin heräsi mielenkiinto Tivolia kohtaan nimenomaan Halloweenin aikaan, kun ystäväni, joka asuu Kööpenhaminassa kertoi, että olivat nyt tänä syksynä käyneet ihailemassa Halloween-koristeita. Ehkäpä jonain vuonna sitten siihen aikaan 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram