kulkutautiset

San Francisco on yksi niistä kaupungeista, josta on piirtynyt voimakas mielikuva monen sellaisenkin tajuntaan, joka ei ole siellä koskaan käynyt. Seitsemän kukkulan kaupunki – kuinkas muuten, niinhän kaikki merkittävät kaupungit tuntuvat olevan. Golden Gate -silta sekä jyrkät mäkiset kadut, joita pitkin vanhat raitiovaunut huristavat – kyllähän te tiedätte. Ne, jotka ovat käyneet tuossa useiden laulujenkin aiheena olevassa kaupungissa, kehuvat sen useimmiten maasta taivaaseen. San Franciscosta löytyy omaleimainen ja letkeä tunnelma sekä kulinaristin taivas trendikkäine ravintoloineen ja baareineen. Jotain jokaiselle.

 

 

Me vietimme kaupungissa kolme yötä ja jo etukäteen arvelin ajan jäävän aivan liian lyhyeksi. Nähtävää on paljon ja minkä tahansa suuren kaupungin tunnelmasta kiinni saaminen vaatii yleensä vähän enemmän aikaa. San Francisco komeilee New Yorkin kanssa kärkipaikoilla, kun listataan USA:n kalleimpia kaupunkeja. Tämän huomasi välittömästi hotelleja metsästäessä. Halvemmalla olisi päässyt, jos olisi asunut kaupungin laitamilla, mutta koska aikaa oli sen verran vähän, päädyimme hammasta purren maksamaan yli 200€/yö motellityyppisestä ratkaisusta (joskin äärimmäisen siististä ja miellyttävästä sellaisesta) Marina Districtissä kävelymatkan päässä Fisherman’s Wharfilta. Aarteeksi osoittautuneen Hotel Del Solin läheltä löytyi toinen aarre, nimittäin takeaway-meksikolaista tarjoileva pikkukioski, josta haimme iltaisin äärimmäisen maittavat ateriat hotellihuoneeseen, kun tuntikausia rattaissa istunut Minireissumies oli pitkien päivien päätteeksi rellestämisen tarpeessa, ja tämän pieni mies luonnollisesti suoritti hotellilla.

 

 

Noissa kahdessa kokonaisessa sekä kahdessa puolikkaassa päivässä ehdimme jälleen valtavasti. Meillä kun tuppaa olemaan sellainen tyyli, että reissussa mennään eikä meinata. San Franciscosta löytyy useita ikonisia nähtävyyksiä ja pitihän ne kaikki tietysti ehtiä näkemään. Kaupungin maamerkin, Golden Gate -sillan, kävimme tsekkaamassa useampaan otteeseen moneltakin eri näköalapaikalta. Siltahan on aivan äärimmäisen kuuluisa, enkä aiemmin oikein ymmärtänyt, miksi. Onhan se kaunis ja vaikuttava, mutta perimmäisen syyn tähän maailmanmaineeseen ymmärsin vasta, kun selvittelin sillan rakentamisen taustoja. Tämä tarina löytyy aiemmin kirjoittamastani Golden Gate -postauksesta.

 

 

Toinen varmasti suurimmalle osalle tuttu kohde on Alcatraz – kuuluisa vankilasaari, josta useat elokuvat kertovat. Retki saarelle alkaa venematkalla, jonka aikana voi ihailla loittonevaa kaupunkia. Saari törröttää noin kahden kilometrin päässä mantereesta ja siellä on vuoteen 1963 saakka toiminut yksi Yhdysvaltojen pahamaineisimmista vankiloista, jossa tuomiotaan lusivat useat gangsterit Al Capone mukaan lukien. Pakoyrityksiä on vuosien aikana ollut vain kourallinen ja suurin osa, ehkä kaikki, ovat päätyneet vankien kannalta epätoivotulla tavalla. Vaikka matka mantereelle onkin lyhyt, vastassa ovat San Franciscon lahden tappavat tyrskyt. Aaltoihin päättyivät ainakin parin karkurin päivät ja mahdollisesti myös niiden viiden vangin, joita ei ole koskaan löydetty.

 

 

Turisti saa vankilakierrokselle saa mukaansa kuulokkeet, joista voi kuunnella upeaa opastusta, Hollywood-tason tuotosta, jossa entiset vangit ja vanginvartijat kertovat kokemuksistaan saarella niiltä ajoilta, kun vankila oli vielä toiminnassa. Näiden oikeiden muistojen siivittämänä voi kuvitella pienen häivähdyksen verran, millaista elämä saarella on ollut vankilan toimintavuosina. Olot olivat monin tavoin kurjat ja kaiken kukkuraksi kaupunki on niin lähellä, että elämän äänet kuuluvat sieltä saarelle, ja niitä eristyksissä olevat vangit kuuntelivat vuodesta toiseen, kipeänä muistutuksena siitä, että aivan lähellä tavalliset ihmiset viettivät tavallista elämää. Alcatrazista voi lukea kattavan postauksen Matkakuume.net-blogista.

 

 

Fisherman’s Wharfille oli tietysti myös pakko päästä, sillä Pier 39:n sitä asuttavat kalifornianmerileijonat oli ehdottomasti nähtävä. Siinä riitti ihmeteltävää niin isoille kuin pienellekin, kun laitureilla lötköttävät pötköt nahistelivat keskenään, kiipeilivät toistensa ylitse ja nauttivat auringosta. Merileijonat ovat asuneet laitureilla vuodesta 1989 alkaen. Alussa niitä oli alle tusina, vuonna 2009 niitä on laskettu kerrallaan yli 1700. Syy merileijonien laiturinvaltaukseen on epäselvä, mutta kaupunki on toivottanut ne tervetulleeksi ja meidänlaisemme pienet turistit taputtavat karvaisia käsiään ja räpsivät kameroillaan kuvia, minkä kerkeävät.

 

 

Muutoin Fisherman’s Wharfilla on lähinnä hyvin turistista tarjottavaa. Alueelta löytyy runsaasti matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja Pier 39:ltä jopa kaksikerroksinen karuselli kaiken muun stereotyyppisen turistisälän keskeltä.

 

 

Ajelimme toki myös historiallisilla kaapeliraitiovaunuilla pariin kertaan. Jono päätepysäkeillä oli melkoinen ja raitiovaunut täynnä kuin sillipurkit. Pitihän se kokemus silti saada, mutta hauskempaa näitä oli kuvata ulkopuolelta kuin pönöttää sisällä yhtenä sillinä purkissa. Raitiovaunu ei ole mikään oikotie onneen, jos haluaa vain päästä paikasta toiseen, sillä vaunut kulkevat 15 kilometrin tuntivauhtia. Vaunut kiinnittyvät kadun alla kulkevaan kaapeliin, eikä itse vaunuissa ole ollenkaan moottoria. Kun kuljettaja haluaa hidastaa, hän irrottaa vaunun kaapelista ja kiinnittää sen takaisin, kun lähdetään liikkeelle.

 

 

San Franciscon parasta antia taisi kuitenkin olla pitkät kävelyretket, joita teimme – kaupungin topografiasta johtuen lähinnä mäkiä ylös ja mäkiä alas. San Francisco levittäytyy laajalle ja eri kaupunginosissa on täysin erilainen tunnelma. Emme tietenkään lyhyessä ajassa ehtineet kovin kattavasti koluta eri kaupunginosia, mutta muutaman tunnelmaa kuitenkin haistelemaan. Downtown pilvenpiirtäjineen on kuin toisesta maailmasta verrattuna monien muiden kaupunginosien vanhojen, kaupungille tyypillisten rinta rinnan olevien puutalojen täyttämiin katuihin tai satama lukuisine pursineen. Union Square on täynnä merkkiliikkeitä kiiltäväpintaisissa taloissa, kun taas meidän hotellimme lähistöltä ostos- ja ravintolakaduilta löytyi hauskoja pikkukauppoja ja ravintoloita. Hauskinta pitkin katuja puolipäämäärättömästi on, että yhtäkkiä edessä on kuuluisa hauskasti mutkitteleva Lombard Street, vaikket sitä edes muistanut etsiä, ja seuraavassa hetkessä seikkailet kukkulan päällä roskisten takana etsien paikkaa, josta kuvata satamaan ja Alcatrazille avautuvaa maisemaa. Lähtöpäivää edeltävänä iltana ehdimme vielä hämärän aikoihin San Franciscon Chinatowniin, yhteen maailmankuuluista chinatowneista. Se on Yhdysvaltojen ja oikeastaan koko läntisen pallonpuoliskon vanhin Chinatown, osin viehättävän sekainen ja aito, osin turisteille rakennettu. Pääkadun yllä viritetyt kiinalaiset lamput tuovat hauskan tunnelman, mutta aidompi fiilis löytyi sivukujilta, joilla ei krääsäkauppoihin törmää.

 

 

Täyttikö San Francisco kaikki kuiskatut, tai oikeammin huudetut lupaukset? Sanoisin, että kyllä ja ei. Onhan se upea kaupunki, jossa on valtavasti nähtävää. En kuitenkaan rakastunut, tai edes ihastunut päätä pahkaa, toisin kuin moneen muuhun kaupunkiin, eli San Francisco ei kiivennyt kaupunkien Top 5 -listalleni. Ei minulla ole siitä antaa kuin kehuja, ei moitteita laisinkaan, mutta en myöskään tavoittanut sitä fiilistä, että tässä jalkojeni alla on se maailman upein kaupunki. Luulen, että tällä on jotain tekemistä ajanpuutteen kanssa. Kuten tekstin alussa totesin, arvelin etukäteen, että meillä on kaupungille liian vähän aikaa. Ajattelin sen kuitenkin johtavan siihen, että lähdön hetkellä olisi vielä vimmattu halu jäädä, mutta lopulta kävikin ehkä niin, että lähtimen oli ihan ok ja koin, että olisin mahdollisesti ihastunut enemmän, jos sitä aikaa olisi ollut. Meillä ei ollut ajan puitteissa mahdollisuutta perehtyä niihin kaikkiin kovin hehkutettuihin ja trendikkäisiin ravintoloihin, sillä priorisoimme nähtävyydet ja söimme ilman pöytävarauksia paikoissa, jotka tulivat kätevimmin vastaan kaiken muun puuhan lomassa. Emme myöskään kuluttaneet aikaa lorvien trendikkäimmillä hipsterialueilla, joista ehkä ne parhaat vibat olisivat tarttuneet meihinkin. Hieno San Francisco silti oli, ja erilainen, mutta ehkä viimeinen silaus täydelliselle kaupunkilomalle jäi puuttumaan. Mikä se silaus sitten olisi ollut, se ehkä selviää seuraavalla kerralla, jolloin meillä toivottavasti on antaa enemmän aikaa tälle kaupungille, koska se todellakin sen ansaitsee.

 

 

14 Comments

 1. Maarit

  19/05/2017 at 08:08

  Oi miten ihana nähdä, muutama sellainen kuva, joista huomaa, että olette olleet ihan samoissa spoteissa kuvaamassa kuin itse olin tuolla. Olette muutenkin tehneet tosi samankaltaisen vierailun sisällöltään mitä me tehtiin. Itselleni kävi San Franciscon kanssa nin että pari ekaa päivää oli jotenkin hieman pettynyt enkä oikein viihtynyt kaupungissa, mutta loppuaika sitten muuttikin kaiken. Jotenkin aloin vaan tykätä kaupungista ihan hurjasti, kun alkoi löytyä niitä omia suosikkipaikkoja ja päästiin vähän siihen kaupungin rytmiin kiinni. Minulle San Francisco on New Yorkin rinnalla yksi lemppari kaupungeista. 🙂

  Reply
  • Henna

   24/05/2017 at 14:59

   Minä en kai tavallaan pettynyt, sillä tykkäsin kyllä kaupungista kovasti, se ei vaan ylettänyt sinne lempparikaupunkien joukkoon. Mutta uskoisin, että olisi ehkä voinut niiden suosikkienkin joukkoon kavuta, jos meillä olisi ollut vähän enemmän aikaa. New York kuuluu myös omiin lemppareihini 🙂

   Reply
 2. Elina | Vaihda vapaalle

  19/05/2017 at 08:49

  Minulle jäi San Franciscosta hyvin samanlainen fiilis. Odotin kaupungilta tosi paljon ja olihan se kiva. En kuitenkaan mitenkään rakastunut kaupunkiin. Toki ihan mielelläni kävisin siellä joskus uudelleenkin. Majoitusten hintataso vain hillitsee tehokkaasti sinne matkustamista. En etukäteen tajunnut miten uskomattoman kallis se onkaan. Me käytiin monessa samassa paikassa kuin tekin ja muutamassa muussakin, kun liikuimme aika paljon autolla, vaikkei SF:ssä asuvat tuttumme sitä ollenkaan suositelleetkaan. Golden Gatesta kyllä lumouduin ihan kerta heitolla. Omakin San Francisco postaus on vielä kirjoittamatta, vaikka matkasta on jo vuosi. Ehkä kohta voisi olla tämän innoittamana jo sen aika, kun olen sulatellut tunnelmia tarpeeksi kauan. 😀

  Reply
  • Henna

   24/05/2017 at 15:01

   Kuinka monta päivää te vietittekään siellä? Mekin liikuimme jonkin verran autolla ja tuo motellivaihtoehto kaupungin keskellä oli oikein näppärä siitä, että siihen kuului oma parkkipaikka, johon sen auton sai ängettyä. En muista, kuuluiko hintaan vai maksoiko jonkun könttäsumman ylimääräistä, mutta joka tapauksessa oli todella kätevä. Kävelimme myös paljon ja jonkin pätkän menimme tuolla raitiovaunulla. Sinun juttuasi odotellessa sitten… kiva nähdä, miten teidän päivät kuluivat, niin samoihin aikoihinkin oltiin liikkeellä! 🙂

   Reply
 3. Pirkko / Meriharakka

  19/05/2017 at 21:53

  Tosi hienoja kuvia olette saaneet kaupungista monesta kohdin!
  Me olemme olleet tuolla kahdesti, mutta kummallakin kerralla aikaa on ollut, tietysti, liian niukalti ja jotenkin toivoisinkin, että päätyisimme tuolle suunnalle vielä kerran. Aika näyttää …
  Jos haluaisit vilkaista meidän juttujamme kaupungista, nyt jo muutaman vuoden takaa, niin täältä löytyy:
  http://meriharakka.net/tag/san-francisco/

  Reply
  • Henna

   24/05/2017 at 15:02

   Kiitos Pirkko 🙂 Minäkin toivoisin uusintakierrosta, kyllähän se vallan viehättävä kaupunki on, ja ehkäpä seuraavalla kerralla ja riittävän ajan kanssa nousisi sinne suosikkien listallekin. Pitääpä käydä kurkkaamassa teidän SF-jutut, kiitos linkistä!

   Reply
 4. Mika / Lähtöportti

  20/05/2017 at 09:57

  Oikeassa olet, esimerkiksi mulla on nimittäin erittäin vahva mielikuva San Franciscosta, vaikken ole siellä vielä käynytkään. Haluaisin kyllä kovasti joskus käydä. Tykkäsin tekstissäsi erityisesti siitä, että siinä oli mukana totuudenmukaisia kokemuksia täysiin raitiovaunuihin jonottamisesta ja muutamista muista jutuista, jotka hieman kumoaa ruusuisimpia mielikuvia.

  Hauska tuo linkki “seitsemän kukkulan kaupunkeihin”. Muistin, että Lissabonissa on loputtomien mäkien lisäksi myös vanhat raitiovaunut ja melkein samannäköinen siltakin. Turku samalla listalla sen sijaan vähän huvitti, vaikka kai sielläkin kukkuloita on 🙂

  Reply
  • Henna

   24/05/2017 at 15:09

   Olihan se siis kiva kaupunki 😀 Mutta sai heittää hyvästit kyllä näille romanttisille mielikuville raitiovaunun reunalla hiukset hulmuten roikkumisesta ja niin edespäin. Lissabonissa en ole käynytkään, mutta vahvat mielikuvat on siitäkin, juurikin nuo mäet ja raitiovaunut. Olisi mukava joskus piipahtaa siellä 🙂

   Reply
 5. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  20/05/2017 at 19:13

  Olette selkeesti olleet ihan väärissä paikoissa SFO:ssa – ja kieltämättä teidän kuvat näyttää tosi erilaisilta kun mitä meillä on San Franciscosta. Ajanpuute varmasti on yksi ja toinen alueet ja kolmas ehkä paikallisoppaiden puute. Missionin alueella meillä oli ihan parasta koskaan. Päiväretket rannoille ja Napa Valleyyn ihan supermukavia. Päivät retkeilleen eri puistoissa ja nähtävyyksissä, pokestudiota tietysti unohtamatta. 😉

  Vinkkiviitonen, jota ei muuten tajuttu antaa noille cable careille; kannattaa kävellä lähtöpysäkistä seuraavalle pysäkille, joka on vain kivenheiton päässä. Kun kaikki jonottaa lähtöpysäkillä, kuski jättää sen verran tilaa että matkalta saa vielä poimittua mukaan tyyppejä. Eli sinut ja matkakumppaneinesi heti seuraavalta stopilta. 🙂 Haittapuolena et ehkä saa parasta näköalapaikkaa, mutta et saa sitä välttämättä muutenkaan.

  Reply
  • Henna

   24/05/2017 at 15:20

   Paikallisoppaiden puute on varmasit yksi iso asia, me nimittäin esim. viihdyimme Los Angelesissa vallan mainiosti, vaikka monet kuulemma eivät oikein saa siihen kosketusta. En tiedä, saimmeko mekään varsinaisesti itse kaupungista tolkkua, mutta mainioiden paikallisoppaiden ansiosta kävimme kivoissa paikoissa ja nautimme olostamme suunnattomasti. Aikaa olisi San Franciscoon todellakin tarvinnut lisää, mutta noita vääriä paikkoja en ihan allekirjoita. Mieluusti katsastan paikan päänähtävyydet, joten myös jälkikäteen valitsisin tämän ohjelman parin päivän visiitille. Puistoissa rötvätään jos aikaa riittää. Mutta näitä matkustustyylejä on niin kovin erilaisia. Ehkä olisimme siellä Missionissa viihtyneet, mutta kuka tietää, olisiko kaupunki siltikään noussut suosikkien joukkoon. Todella mukavia alueita olivat myös nuo, joissa kävimme, mutta kaiken loputtoman hehkutuksen perusteella odotimme ehkä jotain elämää suurempaa.

   Hyvä vinkki cable carien suhteen, toivottavasti joku kaupunkiin matkaava sen nappaa 🙂 Meille ei olisi tosin toiminut ja siksi emme niin toimineetkaan, sillä oli pakko saada rattaat kasaan ja johonkin nurkkaan ja vauva penkillä istuen syliin, eikä noille muilta pysäkeiltä tulleille riittänyt kuin tuurilla istumapaikkoja.

   Reply
 6. Kohteena maailma / Rami

  20/05/2017 at 22:08

  Tuli mieleen omat mukavat muistot San Franciscosta! Yksi Jenkkien upeimmista kaupungeista omasta mielestäni, ja olen niitä ainakin parikymmentä nähnyt. Alcatraz on silti kokematta, siinä pelkästään jo syy mennä tuonne uudestaan. Aika lähellä oli meno pari vuotta sitten, mutta kaverit halusi kuitenkin New Yorkiin. No lopulta Nycissä oli ne pelkästään, jotka oli alun perin menossa San Franciscoon 😀

  Reply
  • Henna

   24/05/2017 at 15:22

   Onneksi New York ei sekään ole hullumpi vaihtoehto 😀 Olihan se San Francisco hieno, mutta maailman mittakaavassa ei kuitenkaan lemppareiden joukkoon päässyt. Jenkkien ehkä kyllä, vaikka taitaa mennä sielläkin ainakin New York ja Seattle edelle 🙂

   Reply
 7. Jenni / Unelmatrippi

  24/05/2017 at 11:35

  Mielestäni tosi hyvä postaus San Franciscosta – meni talteen! Tehokasta ajankäyttöä teiltä.

  En ole käynyt San Franciscossa, mutta se on USA:n kaupungeista ihan kärkipaikoilla “todo-listallani”. Nuo hinnat hirvittävät, mutta USA:ssa matkustaminen on joka tapauksessa melko kallista, joten ei auta kuin haalia kunnon budjetti reissua varten. Haaveilen sellaisesta Grand Canyon, Las Vegas, San Francisco, Yosemite ja Napa Valleyn viinitilat -yhdistelmämatkasta. Siihen sitä pätäkkää varmaan uppoaisikin, kun kaikki nämä ottaisi samalla reissulla kohteiksi. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram