kulkutautiset

Kittilän Snow Village – todellinen taideteos

Kotiuduimme alkuviikosta Leviltä mitä mainioimman matkan jälkeen. Nyt näitä viime aikoina pauhaamiani yllätysreissuja on takana kaksin kappalein (nro 1 & nro 2) ja ehdin vihdoin istahtaa koneelle käymään läpi kuvia ja rustaamaan matkatarinoita. Ensimmäisenä saatte piipahtaa kanssani Kittilän lumihotelli Snow Villagessa, jossa kävimme tutustumassa viimeisenä matkapäivänä.

Snow Village on lumesta ja jäästä tehty hotelli. Koko valtavaan kompleksiin kuuluu lumihuoneiden ja -sviittien lisäksi muun muassa ravintola, baari ja elokuvateatteri. Snow Village sijaitsee Kittilän Lainiossa, noin 40 kilometrin päässä Leviltä, ja lyhyen matkan päässä myös Ylläkseltä ja Kittilän lentoasemalta.

Jos hyisissä olosuhteissa yöpyminen ei tunnu omalta jutulta, on tähän taideteokseen mahdollista tutustua myös päiväsaikaan. 12 euron sisäänpääsymaksua vastaan pääsee kiertämään kaikki nurkat hotelliin sviittejä myöten, sillä yöpyjät saapuvat paikalle vasta myöhemmin. Tähän vaihtoehtoon meilläkin oli tyytyminen, sillä yöpyminen lumesta ja jäästä rakennetussa huoneessa -2…-5 asteen lämpötilassa (joka hotellin sisälämpötila on aina huolimatta ulkoilman lämpötilasta) pienen Minireissumiehen kanssa ei tuntunut kovin varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Ulkoapäin Snow Village näyttää lähinnä kasalta lumibunkkereita – tosin aivan valtavalta kasalta, sillä lumikylä kattaa alleen 20 000 neliömetrin alueen. Rakentamiseen on käytetty noin 15 miljoonaa kiloa lunta sekä 300 000 kiloa luonnonjäätä. Välkyimmät ehkä jo päättelivätkin, että koko lumikylä rakennetaan joka vuosi uudelleen. Marraskuussa 2015 se kohosi paikalleen jo 15. kerran. Joka vuosi tarjolla on jotain uutta ja erilaista, teemat ja taideteokset vaihtuvat aina, kun lumikylä rakennetaan uudelleen. Rakentamassa on tänä vuonna ollut mukana kolme suomalaista jäätaiteilijaa sekä kiinalainen jäätaiteilijaporukka.

Sisälle päästyämme meille näytettiin hyväntuulisesti, mistä mitäkin löytyy, ja lähdimme tutkimaan lumikylän sokkeloita omin päin. 50 euron hintaan järjestyy opastettu kierros, tämä on kuitenkin varattava etukäteen. Meille pienen matkalaisen kanssa toimi tällä kertaa paremmin omatoiminen kiertely, vaikka ehkä lumiveistosten salat olisivat oppaan avulla avautuneet eri tavalla. Hienoilta ne nytkin näyttivät, ja sen myötä käymme tässä tekstissäkin itse asiaan…

Lumikylästä löytyy jääbaari ja jääravintola. Tarjoilu alkaa vasta klo 17, mutta ovet ovat päivälläkin avoinna tirkistelijöille ja kurkistelijoille. Iltaisin jääravintolassa on tarjolla kolmen ruokalajin illallinen ja jääbaarissa lämmittävät shotit kulautetaan kurkkuun jäälaseista. Mikäli haluaa nauttia ruokansa vähän vähemmän jäisissä olosuhteissa ennen yöpymistä jäähotellissa, tilaisuuden siihen tarjoaa hirsiravintola.

Snow Villagesta löytyy myös kaikenlaista muuta jännää, kuten vaikkapa elokuvateatteri ja lasten iloksi rakennettu liukumäki. Pyörähdimme elokuvateatterissa ja seurasimme hetken valkokankaalla tanssahtelevia eläviä kuvia, jotka näyttivät lumikylän rakennusprojektin vaiheita. Liukumäkikin piti käydä testaamassa. Henkilökunta ohjeisti, että se on tarkoitettu lapsille, ja aikuiset voivat liukua omalla vastuulla. A testasi mäen, ja toden totta loppujarrutus oli melkoinen, joten ohjeistus oli ihan paikallaan. Minä siinä sympatiapäissäni tein myös omat pyllähdykset kuvatessani A:n liu’un vaiheita ja liukastuin liukumäen jatkeen reunaan. Kameraa pitelevä käteni luonnollisesti pysyi ylhäällä eikä irroittanut otettaan aarteestani, ja myös me molemmat ihmisapinat selvisimme ilman suurempia traumoja, henkisiä tai fyysisiä.

Snow Villagessa järjestyvät myös vaikkapa häät. Lumikylästä löytyy niin jääkappeli kuin hirsistä rakennettu erämaakappelikin, molemmissa vihkiminen tapahtuu varmasti upeissa puitteissa. Snow Village tarjoaa pakettia, jossa jopa kaikki maistraatin paperityöt sisältyvät hintaan. Paikan oma hääkoordinaattori hoitaa järjestelyt jouhevasti. Kaiken voi järjestää teeman mukaisesti, nimittäin saapuminen vihkipaikalle hoituu esim. poro- tai koiravaljakon kyyditsemänä ja itse juhlatkin voidaan viettää vaikkapa jääravintolassa. Vieraille voi järjestää yllätykseksi discon jääbaarissa tai vaikkapa ilotulituksen. Hääpari ja vieraat voivat myös halutessaan yöpyä jäähotellista. Siinä on häihin teemaa kerrakseen!

Kävimme katsastamassa jääkappelin ja olihan se todella kaunis. Me

päräytimme naimisiin jo muutama vuosi sitten, joten optio on kohdallamme käytetty, mutta pienen ohimenevän hetken pohdin, olisinko halunnut järjestää omat hääni tällaisissa puitteissa. Minä aina kovasti viehätyn hyvin kokonaisvaltaisesti tietyn teeman ympärille rakennetuista (kauniista) paikoista – tästä syystä rakastan mm. Disneyn teemapuistoja, joissa pensaatkin marssivat eteenpäin seitsemän kääpiön muodossa ja ravintoloissa voi tulee pöytään pienenä Mikki Hiiren näköispatsaana. Sinänsä siis houkutteleva idea, joka ehkä olisi kuitenkin kaatunut omalla kohdallani tuohon kylmyyteen. Toki juhlat voisi järjestää myös hirsiravintolassa, mutta jos jotain tehdään, niin sitten täysillä, eikö? Mieleenpainuvat ja kauniit juhlat tuolla varmasti saisi aikaiseksi, jos jotain perinteisestä poikkeavaa etsii.

Seuraavaksi siirryimme tutkimaan lumihotellin huoneita ja sviittejä. Perushuone maksaa 240-260€/yöltä, kun taas sviitin hinnaksi tulee kahdelle hengelle 330-346€/yö ja neljän hengen sviitistä 420-454€/yö. Sviitit ja perushuoneet ovat sikin sokin käytävillä, joten lumihotellissa sai hetken seikkailla ennen kuin sai käytyä läpi kaikki sviitit. Käytävissä itsessäänkin riittää ihmettelemistä, joten kuljeskelu sokkeloissa oli oikein hauskaa. Perushuoneet ovat juurikin nimensä mukaisia. Niissä on lumesta rakennetun huoneen keskellä jäästä rakennettu sänky ja värillinen valaistus, eikä mitään sen ihmeellisempää, vaikka kyllähän sekin jo melkoisen yöpymiskokemuksen tarjoaa. Sekä perushuoneiden että sviittien hintaan kuuluu lämpömakuupussi, opastettu kierros Snow Villagessa ja herätys kuuman mehun kera. Aamiaisbuffet on tarjolla hirsiravintolassa, mutta jäi hieman epäselväksi, kuuluuko sekin hintaan vai maksaako erikseen. Hotellivieraiden käytettävissä on myös lämpimiä tiloja, joissa sijaitsevat sauna, suihkut, saniteettitilat sekä takkahuone ja sänkyjä siltä varalta, että kylmä yllättää yöllä ikävästi.

Kuten sanottua, perushuoneet ovat hyvinkin tavallisia, jos nyt lumesta rakennettua huonetta voi sellaiseksi kutsua. Sviitit sen sijaan, niissä sitä ihmettelemistä olikin! Sviittejä on yhteensä kymmenen ja jokainen niistä on erilainen, ja kuten sanottu, monet varsinaisia taideteoksia. Olimme koko porukkamme kesken yksimielisiä siitä, että toiset sviitit ovat todella paljon toisia hienompia, mutta kaikki ovat kuitenkin taidolla tehtyjä. Teema tosiaan vaihtelee sviitistä toiseen ja tähän alle olen ladannut ison kasan kuvia niistä, jotta saatte käsityksen monipuolisuudesta…

Kuulimme, että lähes 100% yöpyjistä on ulkomaalaisia – suomalaisia on tälläkin kaudella yöpynyt vain kourallinen, vaikka yöpyjiä onkin kauden aikana yli 2000. Nyt päiväsaikaan tutustumassa oli sekalainen porukka, oli joitain suomalaisia mutta myös runsaasti ulkomaalaisia turisteja, ryhmiä Aasiasta jne. Kuten jo mainitsin, vielä vauvaikäisen Minireissumiehen kanssa matkustaessa ei tullut mieleenkään yöpyä jäähotellissa, mutta tällainen päiväsaikaan tapahtuva lyhyempi tutustuminen lumikylään oli meille todella mieluisa ja mielenkiintoinen kokemus. Koko valtava lumikylä on todella taidokkaasti toteutettu ja sviittien lisäksi pitkin hotellin käytäviä riittää erilaista ihmeteltävää. Löytyipä hotellin uumenista huone, jossa saa kokeilla omia jäänveistotaitojaan. Tuskinpa lopputulos on yhtä hieno kuin ammattilaisten käsissä syntyvä, mutta hauska idea silti. Muutenkin Snow Villagessa järjestetään ohjelmaa ja aktiviteettia turistien viihdykkeeksi, tarkemmin aikatauluihin voi tutustua täällä.

Snow Village on auki vielä hetkisen, 5.4.16 asti, joten jos olet suuntaamassa sitä ennen vaikkapa Leville tai Ylläksen keväthangille, käy ihmeessä kurkkaamassa tätä upeaa luomusta! Tai jos tänä keväänä et enää ehdi, ensi kaudelle nousee varmasti jälleen upeaakin upeampi, täysin uudenlainen lumikylä.

Muista matkabloggaajista ainakin Lähtöportin Mika on myös käynyt tutustumassa Snow Villageen. Mika kävi kiertelemässä lumikäytäviä aiemmin tämän samaisen kauden aikana, joten tutun näköisiä taideteoksia löytyy Mikankin kuvista. Kohteena maailma -blogin Rami taas on kirjoitellut yöpymisestään Kemin Lumilinnassa, Snow Villagen kaltaisia paikkoja kun löytyy Suomesta useampikin. Alla olevan videon myötä pääsee tutustumaan vielä edellisen kauden rakentamistunnelmiin.

Nyt on korkattu bloginkin puolella meidän Lapin seikkailut. Lisää juttuja pohjoisista maisemista satelee myöhemmin ja luvassa on myös tarinoita parin viikon takaiselta visiitiltä Antwerpenista ja Amsterdamista! Mukavaa pääsiäistä kaikille!

18 Comments

 1. Elina | Vaihda vapaalle

  26/03/2016 at 21:45

  Nämä Snow Villaget ovat kyllä tosi upeita. Mielettömän hieno matkailuvaltti myös samalla. Ei ihan joka maassa ole mahdollista kokea lumilinnassa / jäähotellissa yöpymistä. Mutta en kyllä ihmettele, että suurin osa yöpyjistä on ulkomaalaisia. Mulle tulee kylmä jo pelkästä ajatuksesta, että pitäisi viettää tuolla yö. 😀

  Reply
  • Henna

   27/03/2016 at 16:30

   Niinpä, onhan siinä eksotiikkaa kerrassaan lämpimämmistä maista kotoisin oleville. Iso osa on kuulemma kiinalaisia turisteja. Ihan suoraan sanottuna minullekin riitti tuo päivävisiitti. Ei jäänyt sellaista oloa, että voi kunpa voisimme jäädä yöksikin, vaikka olisihan se tietysti kokemus! 🙂

   Reply
 2. Maarit

  27/03/2016 at 09:04

  On nuo sviitit kyllä ihan uskomattomia! Ensin mietin tuota yöpymisen hintaa, että kuulostaa aika arvokkaalta, mutta ainakin nuo sviitit on niin upeita, etten ihmettele jos joku sen mielellään maksaa. Jäin miettimään, että mikäköhän on hotellin käyttöaste, eli onkohan se koko ajan täyteen buukattu vai jääköhän paljon tyhjää. Ja sitten mietin myös, että annetaanko tuo sulaa aina keväällä, vai raivataanko se jotenkin pois? Olen kyllä itse hirmuinen vilukissa, eli yöpyminen tuolla ei oikein kuulostaa houkuttelevalta, eikä oikeastaan edes ruokailu. 😀 Toisaalta, voi olla, että se olisikin aivan ihana kokemus yöpyä tuolla. En ihmettele yhtään, että houkuttelee ulkomaalaisia, on ainakin eksoottinen. 🙂

  Reply
  • Henna

   27/03/2016 at 22:03

   Näinpä, ja kyllähän sitä saa hienoista hotellihuoneista muuallakin useita satoja maksaa. Hintaa pohtiessa täytyy tietysti ottaa huomioon se, että paikka toimii vain osan vuodesta ja on joka vuosi rakennettava uudelleen alusta asti. Enpä tiedä tuosta käyttöasteesta… meille kyllä kerrottiin huoneiden määrä, mutta se taisi jo tippua aivoista pois. Helpostihan sen voisi laskea, jos muistaisi 🙂 Enkä tullut kysyneeksi tuota kevätsiivousta. Luulisin, että tuskin voivat antaa vain sulaa pois, ainakaan kokonaan, sillä tuo on niin valtava määrä lunta, että kuinkakohan pitkä aika siihen menisi… ja olisi maaperä aika kovilla, jos kaiken sen vesimäärän joutuisi vastaanottamaan. Mutta en tosiaan tiedä tarkemmin, olisi kyllä mielenkiintoista kuulla! 🙂

   Reply
 3. Erja/Andalusian auringoss- ruokamatkablogi

  27/03/2016 at 21:15

  Viisikymmentä euroa?! tuntuu… aika todella kovalta hinnalta. Kyllähän tuolla yöpyminen turistille varmasti huikea elämys on, mutta jotenkin omissa silmissä hohto karisi kummasti Johanna Tukiaisen jääkirkkohäiden myötä 😉

  Reply
  • Henna

   27/03/2016 at 22:07

   Viisikymmentä euroa siis opastetusta kierroksesta koko ryhmälle (sisäänpääsymaksujen lisäksi, ei siis per henkilö), kahdellatoista eurolla sai itsenäisesti kierrellä. Ei ole mielestäni kovin epätavallinen hinta oppaan kanssa käydystä kierroksesta, samassa luokassa pyörivät esim. museoiden opastettujen kierrosten hinnat. En toki tiedä, minkälaista tarinaa tuolla opastetulla kierroksella kerrotaan, ja onko hintansa väärti vai ei.

   Tuollako ne Johanna Tukiaisen häät olivat?! 😀 Näin jonkun videopätkän silloin aikanaan ja olin niin häkeltynyt neitokaisen hieman ylimittaisista räpsyttimistä, etten tainnut ollenkaan kiinnittää huomiota miljööseen! 😀

   Reply
 4. Kohteena maailma / Rami

  28/03/2016 at 13:01

  Kiitos Henna Kemin LumiHotelli -juttuni linkityksestä! Aika samanlaiselta näyttää Kittilissäkin olevan, tosin eihän tuo perusidea tuosta miksikään muutu. Itsellä oli tosiaan kiva sen suhteen, että työreissulla ei tarvinnut itse edes huonetta maksaa 🙂 Kolmen ruokalajin illallisen maksoin mielelläni itse ja se olikin kiva kokemus. Tosiaan tuollaisten pienten lasten kanssa ei noissa kannata yöpyä 🙂

  Reply
  • Henna

   29/03/2016 at 20:38

   Ihan varmasti peruskonsepti on aika samanlainen ja eroavaisuudet tulevat noista jääveistoksista ja teemoista 🙂 Minäkin ottaisin ihan ehdottomasti tuon illallisen jääravintolassa, jos jäähotellissa yöpyisin, pitäähän sitä nyt sitten kokea koko setti! Ehkäpä näin pienen lapsen kanssa voisi joku kerta harkita sellaista lasi-iglua, vaikka niillä vasta hintaa onkin!

   Reply
 5. IKILOMALLA

  28/03/2016 at 21:18

  Varmasti mieletön duuni rakentaa tämä jokaikinen vuosi! Onkohan suunnitteluprojekti koko vuoden duuni?

  Vau! Tosi upean näköinen paikka, nuo sviitit! 😍 olis kyllä ehdottomasti sellanen kokemus mikä haluttais kokea! Hinta kyllä hitusen kirvelisi…

  Melkein kaikki ulkomaalaiset matkaajat joita ollaan nyt reissun päällä tavattu, haluaisivat tulla Suomeen talvella. Varmaan heille olisi vielä suomalaistakin eksoottisempaa vierailla ja yöpyä näissä lumiteoksissa. Pitääpä suositella!

  Titta & Thomas // IKILOMALLA matkablogi

  Reply
  • Henna

   29/03/2016 at 20:43

   Tämä on vasta ensimmäinen kerta, kun olen tällaisessa paikassa käynyt, mutta kuvittelisin jotenkin, että peruselementit pysyvät samoina, ja eroavaisuudet tulevat lähinnä teemoista. Olisi kyllä mielenkiintoista käydä jonain toisenakin vuonna, niin näkisi, minkä verran on samaa, mutta ilmeisesti tosiaan jääveistokset ovat ainakin aina uudenlaisia. Mutta mistäpä sen tietää, kauanko sellaisen suunnitteluun menee, ja kuinka paljon on kenenkin vastuulla 🙂 Upea taideteos joka tapauksessa, ja ihan varmasti aivan mieletön duuni! Taidanpa itsekin ryhtyä kertomaan Suomesta haaveileville turisteille tällaisesta mahdollisuudesta 🙂

   Reply
 6. Annika | Travellover

  30/03/2016 at 15:30

  Suomessa todella on lumen ja jään eksotiikkaa, joka on varmasti ulkomaalaiselle vielä kiinnostavampaa kuin suomalaiselle, varsinkin jos tulee jostain, missä lämpötila ei koskaan laske alle +20:n. Ajatus tuollaisessa yöpymisestä voisi olla ihan kiva, mutta vain ajatus. Minua alkoi paleltaa jo ajatus jääbaarista, vaikka olisi kaikki mahdolliset vaatteet päällä. Kappelin kauneus on melkein lumoava. Miten penkkien selkänojatkin koristeltu. Mutta eivätkö penkit ala sulaa ihmisen lämmöstä, jos niillä seremoniankin ajan istutaan?

  Reply
  • Henna

   31/03/2016 at 22:59

   Hmm… pitäisi muistella muutamaa fysiikan kaavaa, että saisi laskettua, kuinka paljon penkit sulavat ihmisen lämmön vaikutuksesta seremonian aikana – tuskin merkittävästi kuitenkaan 🙂 Päädyin itse ihan samoille linjoille, paikka oli ihana nähdä, mutta yöpyminen ei varsinaisesti houkutellut.

   Reply
 7. Mika / Lähtöportti

  01/04/2016 at 08:36

  Kiitokset juttuni linkityksestä! 🙂 Näyttipä tutulta paikalta. Koko rakennus oli kyllä uskomaton taideteos, joka ylitti omat odotukset reilusti. Mukavaa, kun julkaisit runsaasti kuvia. Omalla kohdalla ongelmaksi tuli kameran akun hyytyminen kylmässä, vaikka lopulta riittävästi kuvia sainkin. Liukumäki näytti tosiaan harvinaisen vauhdikkaalta 🙂 Olisi tosiaan mielenkiintoista nähdä, millainen hotelli tuonne esimerkiksi ensi talvena nousee, tuntuisiko ihan eri paikalta.

  Reply
  • Henna

   03/04/2016 at 19:21

   Mun oli pakko laittaa tosi paljon kuvia, ettei jutusta tulisi ihan sun jutun toisintoa! 😀 Huomasin muuten, että sulla taisi olla olosuhteisiin toisella tavalla näppärämpi kamera. Mulla oli järkkäri, ja sehän ei kyllä hyydy helposti, mutta linssillä 18-200mm, ja eihän niitä huoneita saanut mitenkään kuvattua kokonaisuudessaan sillä, vaan aina pienen palasen kerrallaan, vaikka miten yritti änkeä itsensä siihen oviaukkoon. Harmitti myöhemmin, miksi en vaihtanut laajakulmalinssiä kameraan, niin olisi saanut vaikka miten hienoja otoksia. No ehkä sitten ensi vuonna, kun pitää tietysti mennä katsastamaan, mitä ovat sillä kertaa keksineet 😀

   Reply
   • Mika / Lähtöportti

    07/04/2016 at 19:40

    Mulla on Nikonin järkkäri ja juurikin tuo 18-200mm linssi. Huoneiden mahduttaminen kuviin vaati kyllä päänvaivaa ja hieman notkeuttakin 😀 Mun kameran hyytymiseen saattaa liittyä, että se kävi vähän uimassa Madeiralla viime syksynä. Toiminta on kuitenkin ollut normaalioloissa ihan ok, niin en ole tehnyt asialle vielä mitään. Kunnon laajakulmalinssille olisi kyllä käyttöä, pitää miettiä jos joskus raaskisi sijoittaa sellaiseenkin.

    Reply
    • Henna

     07/04/2016 at 19:48

     No niin, Nikonilla mennään täälläkin 🙂 Sinä olet kyllä sitten joku ihmeen akrobaatti, olin nimittäin ihan satavarma, että sinulla on joku tuollaisiin olosuhteisiin parempi linssi tai pokkari tms, jolla olet saanut kuvattua noita huoneita noin hienosti. Laajakulmalinssi on kyllä kiva lelu, ja olisi tosiaan ehdottomasti pitänyt ottaa se tuolla käyttöön, kun kerran mukanakin oli… Muutaman kuvan näpsin sillä Levin huipulta, mutta ihan liian vähän sitä normaalisti tulee käytettyä. Joskus Jordaniassa reissatessa onnistuimme turaamaan tuon peruslinssin, ja siitä syystä esim. kaikki kuvat Petrassa on otettu laajiksella. Niihin olosuhteisiin sopi kyllä oikein mainiosti!

     Reply
 8. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  01/04/2016 at 23:13

  Sairaan hienon näköistä kyllä!

  Olikos se kuule niin että Tuksu aikoinaan meni näissä maisemissa naimisiin? En nyt ole ihan varma oliko juuri täällä, mutta vahva assosiaatio on jotenkin siihen.

  Noh, anyways, olisi mahtavaa kyllä yöpyä noissa puitteissa! Huomattiin liian myöhään että Rukalla olisi ollut myös igluja, missä yöpyä. Olisi kiva kokemus kyllä moinen. Ja toisaalta miksei myös lumiravintolassa syöminen tai baarissa shottien nauttiminen. 🙂

  Kivaa, kun tällaiseen on viitsitty panostaa. Toivottavasti sitä markkinoidaan isosti myös ulkomailla – kyllä tämä tuntuu voittavan monet ulkomailla nähdyt turistinähtävyydet ihan kympillä.

  Reply
  • Henna

   03/04/2016 at 19:23

   Joo, niin taisi olla, Erjakin tuossa samasta asiasta kommentoi! 🙂

   Mä olisin ehkäpä mieluummin käyttänyt ravintolan ja baarin palveluita kuin yöpynyt tuolla, mutta ne tosiaan aukesivat vasta viideltä, joten jäi nyt välistä, ja ihan lämpimissä tiloissa nautimme kaakaot kierroksen päätteeksi.

   On kyllä niin superhienoa, ja todellakin erityistä, millä kelpaa ulkkareille kehuskella… ja jopa myöskin suositella 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram