kulkutautiset

Kreeta: vuokra-auto alle ja mars retkelle!

Onko kesän tai syksyn loma vielä varaamatta? Ota harkintaasi Kreikan suurin saari, Kreeta, jolla itse Zeus on kreikkalaisen mytologian mukaan kasvanut. Kreetalta löytyy kaupunkeja ja historiaa, upeita rantoja, vuoristomaisemaa, jylhiä rotkoja ja vehreitä laaksoja, puhumattakaan upeasta kreikkalaisesta keittiöstä. Jokaiselle siis jotain!

Länsi-Kreetalle matkustaessasi löydät itsesi todennäköisesti Hanian kaupungin lähistöllä olevasta rantakylästä. Näistä suurimmissa löytyy palveluita joka tarpeeseen. Jätä kuitenkin tämä lomakylä taaksesi päivänä parina, tai useampanakin – ota allesi auto ja lähde katsomaan, miltä Kreetalla näyttää. Tukikohtasi lähistöltä löytyy aivan varmasti toinen toistaan upeampia retkikohteita.

Hanian lähelle rannikolle näitä lomakyliä on rakennettu niin tiheästi, että ainoastaan tiekylteistä voi päätellä, mihin yksi päättyy ja mistä toinen alkaa. Toisin kuin vilskeen keskellä voisi kuvitella, koko Länsi-Kreetan rannikko ei kuitenkaan ole täynnä näitä, vaan mentäessä kauemmaksi Hanian kaupungista lomakylät vähitellen päättyvät, ja tilalle tulee enemmän paikallista asutusta, joka sekin aikanaan vähenee. Tien varsilla alkaa näkyä oikeita ruokakauppoja ja arjen vilinää, kirkkoja ja oliivitarhoja. Ja tosiaan ennen pitkää kylätkin käyvät harvemmiksi ja harvemmiksi, eivätkä enää sulaudu toisiinsa jatkumon lailla.

Retkeillessä autolla (tai vaikkapa moottoripyörälläkin) Länsi-Kreetalla voi valita rannikkoreitin tai vuoristoreitin, vähän riippuen määränpäästäkin tietysti. Vuoristoreitillä ajellaan pitkin kiemuraisia pikkuteitä ja ohitetaan pieniä kyläpahasia aina silloin tällöin. Maisemat ovat upeita, eikä vastaan tule juurikaan muuta liikennettä. Kapea tie kiemurtelee vuoren rinteillä, eikä ajonopeus missään vaiheessa kasva kovin suureksi. Kylät tuntuvat elävän pysähtyneessä ajassa. Niiden välissä hypähtelevät vuohet niin jyrkillä kallioilla, että sivustakatsojaa hirvittää, vaikka tietää niiden olevan melkoisia taitureita rinteillä. Voit jopa yrittää pysyä kärryillä, minkä kylän kohdalla ollaan milloinkin, mutta tämä on melko turha vaiva, sillä kylät on merkattu karttaan väärässä järjestyksessä. Niinpä on parasta keskittyä vain nauttimaan maisemista, sillä tie ei kovinkaan monessa kohdassa haaraudu, joten eksymisestä ei ole suurta vaaraa.

Vuoristoteiden varsilla myydään oliiviöljyä sekä alueella valmistettavaa perinteistä viinaa, rakia, jota on tarjolla eri mauilla, kuten sitruunalla tai mansikalla höystettynä. Myyntipöydät notkuvat myös paikallisesti tuotetun hunajan painosta. Pysähtyä kannattaa ainakin maistelemaan, ja ehkä löydät myös tuliaisia kotiväelle, sillä nämä herkut eivät kukkaroa kevennä kovinkaan paljon.

Korkeuseroilta ei Länsi-Kreetalla välty, vaikka valitsisi rannikkoreitin, sillä Kreeta on vuoristoinen saari. Samanlaisia pieniä mutkaisia teitä saa posottaa siis rannikollakin, mutta edessä avautuu maisema Välimerelle. Saattaapa reitiltä löytyä pysähtymisen arvoisia aarteitakin, kuten vaikkapa luostareita tai muita nähtävyyksiä….

Matkan varrella olevista pienistä kylistä löytyy ihania aarteita, nimittäin tavernoja, jotka tarjoilevat toinen toistaan parempaa ruokaa. Kreikkalainen keittiö on kuuluisa herkullisista mauistaan, ja aika suurella satunnaisotannalla uskallan sanoa, että kiireisten turistikylien ulkopuolelta löytyvät ne todelliset helmet. Näissä paikoissa ruokaa ei välttämättä kannata tilata listalta, vaan ehkäpä valita sen mukaan, mitä tarjoilija suosittaa, sillä suositukset saattavat erityisesti lihan ja kalan osalta vaihtua päivittäin, ja kasviksillakin saattaa olla lyhyt kausi. Sesonkiherkut ja metsästäjien ja kalastajien päivän saaliit kokataan keittiössä taitavasti ja pöydät notkuvat

 


 

Viimesyksyinen matka Kreetalle oli ensimmäinen perheemme uudella kokoonpanolla, ja me vanhemmat vasta totuttelimme matkustamiseen tällöin 10-viikkoisen Minireissumiehen kanssa. Tukikohtamme oli Platanias, josta olen kirjoittanut jo aiemmin (postaus löytyy täältä).  Parin päivän rantakyläelämän jälkeen hieman laajempi tutustuminen lähiseutuun alkoi tuntua varsin hyvältä idealta. Niinpä kera Minireissumiehen isovanhempien vuokrasimme auton ja suuntasimme tutkimaan, mitä Länsi-Kreetalla on tarjottavana. Parina päivänä ajelimme pitkin Länsi-Kreetan mutkaisia teitä ja kuten huomasitte, matkan varrelta löytyi vaikka minkälaista ihmeteltävää. Molempina päivinä varsinainen pääkohteemme oli ranta, joten kaksi päiväretkeläisten suosiossa olevista Länsi-Kreetan rannoista tuli myös testattua. Tunnelmia näistä vielä seuraavalla kerralla, sitten kaikki Kreetan jutut ovatkin kasassa. Muut postaukset löytyvät näiden linkkien takaa:

Kreetan auringon alla – Platanias halki, poikki ja pinoon

IgTravelThursday: Vauvan ensimmäinen matka

Kreetan Falasarna ja tanssi täydellisissä tyrskyissä

Päiväretki Kreetalla: Hanian tunnelmallinen Venetsialainen satama

18 Comments

 1. Laura

  05/07/2016 at 06:50

  Kreetalla en olekaan ikinä käynyt, mutta muistuttaa kaikesta päätellen Kreikan saaria ihan noita värikkäitä jakkaroita myöten. 🙂 Hyvä vinkki autonvuokraus.

  Piti vielä erikseen kommentoida tuota Golden Gate -juttua, että se oli todella hyvä ja informatiivinen, kiitos siitä! Marraskuussa pääsen San Franciscoon. Viimeksi meni sillalla pupu pöksyyn, kun tuuli heilutteli sitä. Saa nähdä, miten tällä kertaa…!

  Reply
  • Henna

   08/07/2016 at 18:20

   Juu, onhan niissä Kreikan saarissa keskenään paljon yhteistä ja toisaalta sitten erojakin 🙂 Ihania ovat kaikki tyynni!

   Toivotaan, että tällä kertaa San Franciscossa tuuli puhaltelee hieman hellävaraisemmin! 😀

   Reply
 2. Johanna Hulda - Discovering Sunbeams

  05/07/2016 at 23:14

  Voi, ihana Kreeta! Olen käynyt siellä perhelomalla vuonna 2006, ja majoituttiinpa vieläpä samaisessa Plataniaksen kylässäkin. Hotellin nimeä en tosin muista, eikä se teiniä tainnut tuolloin kiinnostaakaan.

  “Voit jopa yrittää pysyä kärryillä, minkä kylän kohdalla ollaan milloinkin, mutta tämä on melko turha vaiva, sillä kylät on merkattu karttaan väärässä järjestyksessä. ” Ilmankos se vuokra-autolla suunnistaminen olikin vähintään mielenkiintoista! Meillä on edelleen perheen kesken olemassa sisäpiirivitsi, että kaikki tiet vievät Kissamokseen – mahdoitteko tekin päätyä siihen kylään useampaan otteeseen? 😀

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 10:21

   Heh, luulen, että siinä Kissamoksen kohdilla oltiin suunnilleen kartalla 😀 Mutta siellä vuoriston pikkukylien ohi ajellessa ne oikeasti olivat väärässä järjestyksessä kartalla, jolloin välillä tuli hetken epäusko, että miten ihmeessä ollaan jo “täällä”, kun eihän menty vielä “tuosta” ohi. 🙂

   Reply
 3. IKILOMALLA

  07/07/2016 at 07:57

  Kreeta vaikuttaa täydelliseltä lomakohteelta rauhalliselle perhelomailulle. Varmasti ollut kohtuullisen helppo maa ensimmäiseksi kerrakseen vauvan kanssa reissatessa. 😊

  Minuakin kiinnostaisi lähteä autolla seikkailemaan vuoristoteille ja katsastaa pikkukylien tuliaiskojuja. Rakia ei ole tullut koskaan testattua, enkä ollut kuullutkaan että sitä tarjoillaan eri mauilla höystettynä. 😄 ei hajuakaan, kuinka tuju juoma on kyseessä.

  Ihanan leppoisaa lomalta näyttää ja kerrassaan kauniit maisemat!

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 10:23

   Kreeta oli oiva paikka aloittaa perhelomailu! 🙂 Helppoa kuin mikä. Kreikalla on muutenkin aina paikka sydämessäni, sillä olen siellä lomaillut lapsena useamman kerran vuodessa ♥

   Reply
 4. Erja/Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

  07/07/2016 at 14:15

  Olin viime kesän lopulla ensimmäistä kertaa Kreikassa vuosiin ja ah, että se ottikin taas omakseen. Vähän jäi kyllä harmittamaan, ettei autoa ollut käytössä, juuri tuota olisin halunnut tehdä enemmänkin!

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 10:24

   No senhän se tekee! Lähes kaikki on kohdallaan… ihanat ihmiset, erinomainen ruoka ja lähes takuuvarma aurinko. Mutta kyllä auton kanssa sai ihan uuden ulottuvuuden tuohon reissuun, ehdottomasti näin myös seuraavalla kerralla, milloin sen aika sitten onkaan 🙂

   Reply
 5. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  07/07/2016 at 23:09

  Kreikassa meistä ei ole käynyt kuin Miika, ja silloinkin joskus teininä viimeeksi. Joka tietysti oli ihan tossa 5 vuotta sitten. 😉

  Maisemat näyttävät houkuttelevilta, ja on tässä tullut mietittyä tuon jumalattoman seikkailun jälkeen että ehkä voisi välillä mennä vähän helpommallakin, iisimpiin kohteisiin. Nuo pienet kylät ja vähän excluded paikat kuitenkin kiinnostavat sen verran että autovuokra on todennäköisesti fiksu juttu.

  Nythän se teidän minireissumies onkin jo niin tottunut reissaamaan että vetää Atlantin ylityksetkin ihan noin vaan muitta mutkitta!

  Ruoat muuten näyttää vähän vaaraliisen hyvältä! 😀

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 10:25

   Kreikkalaiset ruuat ovat niiiiin hyviä, ettet arvaakaan vaaran määrää 🙂 Sinne vaan, on just noin niinku mietit, ja vuokra-auto todellakin alle!! 🙂

   Reply
 6. Kohteena maailma / Rami

  07/07/2016 at 23:15

  Luinkin jostain aiemmasta postauksestasi aiemmin, että oltiin oltu ajelemassa samoilla seuduilla. Onhan tuolla mielettömän upeaa ja kivoja pieniä kyliä. Kreetalle voisi tehdä hyvin autolla 1-2 viikon kiertomatkan, monipuolinen saari kyseessä.

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 10:26

   Se on ihan totta, iso ja monipuolinen saari on kyseessä. Helposti saisi suunniteltua jonkun mukavan reitin niin että vaihtaisi majapaikkaa aina välissä. Nythän me palloiltiin ympäriinsä yhdestä tukikohdasta, joten aika suppeaksi sitten kuitenkin koko Kreetan mittakaavassa jäi tuo suhailu. Mutta paljon silti näimme! 🙂

   Reply
 7. Elina | Vaihda vapaalle

  08/07/2016 at 07:56

  Mulla on edelleenkin Kreikka käymättömien maiden listalla ja siihen pitäisi kyllä saada muutos. Selkeästi Kreetalta (ja tottakai muualtakin Kreikasta) löytyisi kivoja paikkoja. Ei mitään tajunnan räjäyttävää, mutta tosi mukavalta paikaltahan Kreeta vaikuttaa. Ja todellakin pitäisi ottaa auto alle, juuri niin kuin te teitte.

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 10:29

   No todellakin pitäisi saada muutos! Voi herranjestas! (Okei, itse en ole koskaan käynyt Espanjassa, joten ei ole paljon varaa huudella 😀 ) Sen sijaan Kreikassa olen arvioni mukaan käynyt yli parikymmentä kertaa, mutta tarkkaa lukua ei kyllä ole tiedossa. Lapsena kävin siellä perheeni kanssa alvariinsa, mutta eipä noita matkoja ole mihinkään kirjoitettu ylös. Teinä ehkäpä tekisin visiitin Ateenaan, vuokraisin auton mantereella ja ajelisin siellä jonkin aikaa, ja sitten Ateenasta käsin tekisin saarihyppelyn. Siinä saisi jo aika kattavan kuvan monipuolisesta maasta 🙂

   Reply
 8. Mika / Lähtöportti

  08/07/2016 at 08:59

  Olipa hauska lukea taas kerran teidän Kreetan-kokemuksista, kun mekin on tosiaan oltu samalla saarella pienten lasten kanssa. Autolla tuli kierreltyä paljon ja nähtyä monenlaisia pysähtymisen arvoisia aarteita. Esimerkiksi Agia Triadan luostari oli hämmentävän hieno ja siellä oli myös valtavasti kissoja lasten iloksi. Markos Taverna Kato Staloksessa oli mainio ravintolalöytö. Se on sittemmin muuttanut perheen syrjäisestä kotitalosta päätien varteen, mutta toivottavasti pysynyt entisellään. Haluan nähdä Kreikassa aina uusia saaria, mutta Kreeta on niin iso, että sinne voi hyvin palata useammankin kerran. Ilmastokin on sen verran miellyttävä, että sieltä voi ainakin yrittää löytää lämpöä lokakuussakin.

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 10:31

   Se on niin oiva kohde pienten kanssa reissaamiseen! 🙂 Tuo on minun ongelmani koko maailman suhteen, että haluaisin nähdä aina uusia paikkoja, mutta sitten kuitenkin palata niihin jo nähtyihin ihaniin. Mistähän saisi ostaa lisää aikaa!?

   Reply
 9. Annika | Travellover

  08/07/2016 at 22:24

  Mulla on valitettavan negatiivinen suhtautuminen Kreikan saariin, milloin puhutaan pakettimatkakohteista. Mutta tietenkin, kun lähtee näiden turistikylien ulkopuolelle, voi nähdä aitoa elämää, ja kuten sanoit, herkutella myös aidommalla ruoalla, sillä, jota ei ole yritettykään tehdä turistin suuhun sopivaksi vaan kyläläisille itselleen. Kreikkaan pitäisi kyllä pitkästä aikaa taas mennä. Viimeksi olin Ateenassa ja sen edustan pikkusaarilla. Sesongin ulkopuolella oli ihanan rahallista.

  Reply
  • Henna

   09/07/2016 at 21:55

   Minullakin yleisesti minkä tahansa maan kovin suuriin turistikeskittymiin, tai ehkäpä lähinnä Euroopassa… jostain syystä siedän niitä paremmin muilla mantereilla. En niistä ruuhkaisimmista välitä oikein missään, mutta turistirannat esim. Thaimaassa eivät tunnu niin vastenmielisiltä kuin Euroopassa. Tiedä sitten, mistä johtuu. Kreikalla on aina paikka sydämessäni, ja ehkä näitä turistikyliäkin siedän paremmin kuin muualla Euroopassa, mutta kyllä sielläkin tuntee oikein todella olevansa Kreikassa vasta, kun poistuu sieltä turistikylästä.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram