kulkutautiset

Muistoja menneestä, toiveita tulevasta

Näin loppuvuodesta matkablogit tursuilevat koostepostauksia kuluneen vuoden matkoista. Monet bloggaajat ovat reissanneet niin vimmatusti, että postaukset voisivat toimia lähestulkoon jonkun matkatoimiston reissukatalogina. Täällä istuu (ja vähän mököttääkin) yksi vastarannan kiiski. Vuoden 2015 reissusaldolla ei paljon juhlita – viikon matka Kreetalle ja risteily Tukholmaan. Mahtaakohan noilla päästä edes suomalaisen keskivertoon vuoden matkasaldoon? Tuskinpa. Täällä sitä vaan kuitenkin matkabloggaajana paukutellaan henkseleitä, heh, vaikka nämä tämän vuoden matkat eivät päätä huimaa.  Siksipä tämän postauksen kuvituksena toimii kasa satunnaisotoksia kuluneelta syksyltä sekä joulun tunnelmista.

Onneksi vuosi on tuonut tullessaan muuta ihanaa. Sen alkupuolisko, ja vähän ylikin, meni niin huonovointisena mahaa kasvatellessa, ettei reissuja voinut ajatellakaan, ja sen jälkeen sitten tutustuttiin perheeseen saapuneeseen Minireissumieheen muutaman viikon ajan, ennen kuin pakkasimme laukut ja häivyimme loppusyksystä matkalle Kreikkaan. Marraskuussa ehdimme vielä risteillen Tukholmaan, nauttimaan hyvästä ruuasta ja tapaamaan rakasta ystävää. Kreikan matkasta olen ehtinyt turista kolmen postauksen verran ja Tukholma on vielä kokonaan käsittelemättä, sen pariin varmaankin ehdin jossain kohden tulevaa vuotta, toivottavasti ennemmin kuin myöhemmin. Näistä ei tämän enempää turinaa riitä, joten haluankin kääntää katseeni tulevaan.

Unelmia ja toiveita tulevalle vuodelle kuitenkin riittää ihan yhtälailla kuin muillakin, ja niihin aion nyt tässä tekstissä pureutua. Meillä on tasan yksi minireissu varattuna maaliskuulle, ja senkään kohdetta en tänne voi paljastaa, sillä matka on ajankohtaa lukuunottamatta synttäriyllätys A:lle, ja joskus hän jopa eksyy tänne lueskelemaan tätä tajunnanvirtaa. Lukijatkin joutuvat siis jäämään A:n tavoin vielä toistaiseksi pimentoon matkakohteen suhteen, jotta suunnitelma saadaan pidettyä loppuun saakka salassa.

Tuon yhden pienen pyrähdyksen lisäksi haaveita on useampiakin… Olemme vuosikausia puhuneet matkasta Yhdysvaltojen länsirannikolle. Aina tämä matka on jäänyt muiden suunnitelmien alle, ja tropiikin kirkkaat sukellusvedet tai Afrikan eläimet ovat vieneet siitä voiton. Kuusivuotisen yhteisen elomme aikana olemme selvinneet Pohjois-Amerikan mantereelle tasan kerran ja silloin tie vei pääsiäiseksi New Yorkiin. Se on A:n ainoa reissu sille suunnalle, minulla taas on takana viisi matkaa Yhdysvaltoihin (ja siinä sivussa myös joihinkin muihin maihin samaisella mantereella), mutta kertaakaan en ole päässyt USA:ssa itärannikkoa pidemmälle. Sen suhteen voin kuitenkin sanoa, että olen nähnyt sekä pohjoisimman osavaltion pikkukyliä että eteläisimmän kärjen saaria. Maistettu on siis sekä Mainen hummeria että Key Lime -piirasta.

Toiveena olisi kuitenkin lähivuosina selviytyä sinne länsirannikolle saakka. Haluaisimme nähdä Kalifornian ruosteiset kukkulat, San Franciscon ja Los Angelesin, poiketa ehkäpä Vegasiin ja kurkkia Grand Canyonin reunan yli. Yosemiten kansallispuisto huutelee nimiämme melkoisen kovalla volyymillä, samoin Washingtonin osavaltion jylhät puistot. Kurvailisimme Pacific Coast Highwayta ilman huolia. Jos aikaa riittäisi, jatkaisimme ehkä Seattlesta Kanadan puolelle Vancouveriin.

Toisenlainen haave olisi lähteä johonkin turkoosien vesien ja valkoisen hiekan ääreen, istua Minireissumiehen kanssa rannalla (kunhan hän nyt oppii ensin istumaan…) ja kaivaa jalat hiekkaan, sekä läträtä rantavedessä ihmetellen, kuinka kirkkaita värit voivatkaan olla. Tähän tarkoitukseen tällä hetkellä mielessäni istuu parhaiten upeaakin upeampi Malediivit. Vietimme siellä A:n kanssa viikon seitsemän kuukauden mittaisen häämatkamme päätteeksi, ja kuten voitte ehkä kuvitella, voisin lähteä takaisin milloin tahansa!

Toisena haaveena on Seychellit, mutta lentoyhteydet Malediiveille ovat huomattavasti nopeammat kuin Seychelleille, ja tämä nyt vielä vauvan kanssa näihin valintoihin vaikuttaa. Seychelleillekin ehdottomasti joskus päädymme, mutta Malediivien vuoro taitaa tästä syystä olla ensin. Malediiveilla on muutenkin tähän nykyiseen elämäntilanteeseen pari valttikorttia tarjottavanaan: pääsisimme A:n kanssa vähän helpommin veden alle, sillä snorklaamaan ja sukeltamaan pääsee useimmilla resort-saarilla suoraan laiturin päästä tai vaikkapa rannasta suoraan, ei tarvitse lähteä erillisille retkille. Ja vaikka lähtisikin, niin monet sukelluskohteet ovat niin lähellä, etteivät retket vie kokonaista päivää, kuten monissa muissa kohteissa, esim. useissa paikoissa Thaimaassa.

Jonkin aikaa ajatuksissa on kytenyt myös road trip Euroopassa. Eurooppa on usean vuoden ajan jäänyt luvattoman vähäiselle huomiolle ja olen kierrellyt kaukokohteita niin antaumuksella, että tälle kotimantereelle on jäänyt sellaisia aukkoja, etten kehtaa niitä täällä myöntääkään.

Alustavana ajatuksena on, että lähtisimme liikkeelle omalla autolla ja aloittaisimme matkan todennäköisesti siirtymällä laivalla Tukholmaan ja ajaisimme Ruotsin läpi Tanskaan, joka on molemmilla täysin näkemättä… Tanskasta jatkaisimme matkaa ainakin Belgiaan, Hollantiin ja Saksaan, joissa jokaisessa asustaa ystäviä tai sukulaisia, joiden luona pysähtyisimme. Hieman käytettävästä ajasta riippuen mahdollisesti ajelisimme reissun päätteeksi Saksassa autolauttaan ja puksuttaisimme sillä takaisin Suomeen, tai sitten jatkaisimme ajamista. Houkuttelevia paikkoja lähes matkan varrella olisi… tai ainakin, jos vähän eksyisimme reitiltä: Ranska, Luxenburg, Sveitsi, Itävalta, Tsekki, Puola… ja ehkä jos tuonne Itä-Eurooppaan eksyisimme, niin voisimme körötellä takaisin kotiin Baltian kautta. Näin se nälkä kasvaa syödessä, ja kaikki riippuu täysin matkan ajankohdasta ja käytettävissä olevasta ajasta. Varmoja kohteita tuolle matkalle olisivat kuitenkin nuo Tanska, Belgia, Hollanti ja Saksa.

Tällaisia suunnitelmia täällä pääasiassa pyöritellään tällä hetkellä. Kaikki on siis edelleenkin ihan auki ja pysyykin niin todennäköisesti pitkälle kevääseen. Sitä ennen saatan vetää jokerin jos toisenkin hihasta, ja todistettavasti, kun on liikaa aikaa suunnitella, niin suuruudenhulluus saattaa iskeä. Tiedättehän ilmiön… yli kymmenen vuotta sitten suunnittelin viikon lomaa Egyptiin. Aikaa oli ja jossain vaiheessa ryhdyin pohtimaan, että joku Karibian risteily olisikin oikeastaan aika kiva, ja lopulta päädyin kolmeksi viikoksi tallustamaan pitkin Costa Rican viidakoita ja ihmettelemään tulivuoria, tämä vielä höystettynä pikapyrähdyksellä Miamin ja Keys-saarten kuumassa sykkeessä.

Olen kuitenkin oppinut, että haaveita kannattaa jutella ääneen, tai vaikkapa kirjoittaa julkiseksi. Näin oma mielikin alkaa prosessoida niitä eteenpäin, ja niistä ehkä tuleekin totta ennemmin kuin myöhemmin. Vain maailma on rajana, vai onko edes sekään… Vinkkejäkin otamme vastaan, aiemmin mainituista paikoista tai jostain ihan muusta! Jos olisit kaltaisemme menevä vauvaperhe, minne menisit?

Mainiota uutta vuotta kaikille! Olkoon vuosi 2016 kaikin puolin upea ja erityisesti mahdottoman hieno matkailuvuosi ♥

10 Comments

 1. Elina | Vaihda vapaalle

  30/12/2015 at 08:43

  Teillä on kyllä ihan ymmärrettävistä syistä ollut vähän hiljaisempi matkavuosi, mutta onneksi vuosia tulee, kuten matkojakin! 🙂 Menevän vauvaperheen rooliin en osaa kovin hyvin samaistua, mutta muuten meillä on kyllä melko yhteneväisiä nuo reissuhaaveet. Meillä kun lennot Jenkkien länsirannikolle on varattuna ja olen kovasti katsellut lentoja Malediiveille. 😀

  Reply
  • Henna

   30/12/2015 at 11:19

   Turkish Airlinesilla on näppärä yhteys Malediiveille järkevän mittaisella vaihdolla 🙂 Sillä viimeksi palattiin Suomeen ja siihen varmasti tarttuisin nytkin, kun ei tosiaan viitsi ihan vuorokauden ympäri vielä ton minin kanssa lentää. Malediivit on niiiiin huikea paikka, mäpä laitan sulle nyt tässä joku päivä viestiä! Ja loistavalta kuulostaa Jenkitkin, ehdin pikaisesti vilkuilla sun postauksen läpi, pitää käydä uudestaan vielä enempi ajatuksella lukemassa. Luulen, että meillä ei ainakaan molempiin ole saumaa ens vuonna, mutta toivottavasti jompaankumpaan!

   Reply
 2. rimmanen

  02/01/2016 at 16:58

  Hirveen samankaltaisia on nää haaveet siellä kuin täälläkin! Jenkit polttelisi niiin kovasti, mutta kai ne täytyy näiden karvaisten potilaiden vuoksi hetkeksi unohtaa… Ehkä sitä ehtii 🙂

  Reply
  • Henna

   02/01/2016 at 22:30

   Kyllä sitä ihan varmasti ehtii! 🙂 Meilläkin on ollut tuo reissu jo tosi monta vuotta mielessä, mutta nyt alkaa olla sellainen olo, että pikkuhiljaa olisi oikeasti sen aika! Saa nähdä, miten käy, tässä kun kevään mittaan loksahtelevat palaset kohdilleen ja voi oikeasti alkaa suunnitella reissuja.

   Reply
 3. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  02/01/2016 at 22:54

  Tuossahan on melkein käytännössä loput maailmasta sitten listattunakin! 😀

  Jenkkien osuus kuulostaa todella hyvältä, lähes samalta kun toi meidän rtw:n loppupätkä. Siihen lisäksi voisin lämmöllä suositella vielä Denveriä ja Colorado päälle – näytti maisemat ihan samperin hienoilta!

  Nyt yhtäkkiä on iskenyt aivan valtava matkakuume taas päälle, vaikka toisaalta huvittaisi vaan olla kotona. Ihan skitsofreeninen olo. Ei sitä oikein tiedä miten päin olisi kun mikään ei tunnu olevan hyvä. 😀

  Reply
  • Henna

   03/01/2016 at 14:05

   No ei, kyllä mä oon jättäny vielä parille seuraavallekin vuodelle tekemistä 😀 Tuskinpa nämä kaikki muutenkaan tänä vuonna toteutuu, mutta jospa joku kuitenkin! Jenkkien suhteen aionkin kääntyä teidän puoleen, ja myös molempien aiempien kommentoijien! Denver ja Colorado myös kiinnostaisivat, mutta taitaa tulla vastaan rajallinen aika, ei ole ihan vähäinen määrä nähtävää tuossa LA-Seattle -välilläkään…

   Tavoitan vähän ton sekavan olon, osin vähän samoissa tunnelmissa olen joskus ollut itsekin, ehkä vähän myös nyt. Kyllä se siitä asettuu, todennäköisesti hyvin puhtaasti sinne jäätävän matkakuumeen suuntaan! 😀

   Reply
 4. Susanna

  05/01/2016 at 22:56

  Mites Havaiji? jos yhdistäisitte Amerikanmatkan ja trooppiset rantaloman samaan pakettiin.
  Aina ei pysty matkustamaan, mutta myös matkasuunnitelmista ja unelmista on iloa 🙂

  Reply
  • Henna

   07/01/2016 at 18:47

   Kiitos kommentista, Susanna! Havaiji olisi kyllä toella ihana ♥ Ja toden totta, unelmista ja suunnitelmista on valtavasti iloa!

   Reply
 5. Anna / Muuttolintu

  23/01/2016 at 08:17

  Teillä on ollu jännä vuosi tällä kertaa vähän eri syistä! Vaikka ei aina pääsis reissuun, ei se sitä reissunjanoa sammuta… Ja haaveilu ja suunnittelu on parasta! Meilläkin kaikki tämän vuoden osalta vielä auki, ja eri vaihtoehtoja pohditaan varmaan päivittäin. Malediivien paratiisirantoja ei varmaan moni paikka voita… Ehkä ne Seychellit, täytyy käydä joskus vertaamassa.

  Mitkä naamiaiset teillä on ollu, aivan ihana kuva! 😀

  Reply
  • Henna

   23/01/2016 at 11:15

   Jännittävähän se oli, vaikka reissut jäivät vähemmälle, siitä ei pääse mihinkään! Meillä on nyt muutamana vuonna ollut tapana uudenvuodenaattona muistella mennyttä vuotta ja hieman pohtia toiveita tulevallekin vuodelle. Tämä on tuntunut kivalta, sillä aina on tapahtunut ihan valtavan paljon, eikä puoliakaan niistä edes muista, vaikka kyseessä olisi isotkin asiat, ja näin oli tällä kertaa. Tuota lapsen syntymää on tietysti vähän vaikea unohtaa, mutta en mm. muistanut, että minähän valmistuinkin alkuvuodesta! 😀

   Onneksi kuitenkin tämä vuosi näyttää reissujen suhteen valoisammalta, sitä janoa ei tosiaan mikään tunnu sammuttavan… Saa nähdä, pääsemmekö sinne Malediiveille asti, mutta jotain kivaa on varmasti tiedossa 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram