kulkutautiset

Pilvistä paratiisiin

Tunnustan olevani se, jonka on päästävä lentokoneessa aina ikkunapaikalle. Tällä hetkellä se on pienen lapsen kanssa matkustaessa myös käytännöllistä, mutta olen minä sinne itseni änkenyt aina ennenkin. Uuteen matkakohteeseen saapuessa aivan parasta on ihailla lähenevää maisemaa koneen laskeutuessa. Joskus se vastaa ennakolta muodostettuja mielikuvia, toisinaan taas ei ollenkaan. Jokainen paikka on omalla tavallaan kaunis. Kotimaahan palatessa rakastan myös katsella näitä meidän omia maisemiamme lentokoneen ikkunasta, onhan meillä todella upea ja edustava rannikko, jota useimmiten saa vieläpä tiirata pitkän tovin ennen Helsinki-Vantaalle laskeutumista.

Etelä-Suomen rannikon lisäksi muutama laskeutumismaisema on tehnyt pysyvän vaikutuksen. Mm. Ugandan Entebbeen laskeutuessa lennettiin yli Victoria-järven, jonka ympäristön vihreys teki lähtemättömän vaikutuksen, samoin kuin koko Ugandan myöhemmin. Intian Ladakhiin sekä Bhutanin Paroon taas lennettiin yli Himalajan lumihuippuisten vuorten, jonka viehätystä ei varmaankaan tarvitse sen enempää selittää. Gobin autiomaa taas tuntui jatkuvan loputtomiin.

Ehkä kaikkein suurimman vaikutuksen on kuitenkin tehnyt laskeutuminen Malediivien Maleen. Tätä ihmettä katselee lentokoneen ikkunasta vuosittain saarivaltioon matkaavat yli miljoona turistia. Me olemme käyneet Malediiveilla kerran aiemminkin, joten tiesimme, miten upeat maisemat ovat vastassa jo heti lentokoneen ikkunasta kurkistellessa, eikä vasta perillä kohteessa.
Maldives_aerial-1

Malediivit tunnetaan pienistä paratiisisaaristaan. Lentokoneesta käsin käy hyvin ilmi, ettei siellä mitään muuta olekaan. Pitkulainen valtio levittyy noin 800 km alueelle pohjois-eteläsuunnassa. Pinta-alaa sillä on noin 90 000 neliökilometriä (vrt. Portugali 92 212 km2), josta kuitenkin maapinta-alaa vain 298 neliökilometriä (vrt. Helsinki 213,8 km2). Kaikki merenpinnan yläpuolella oleva maa on koralliperäistä. Maan korkein kohta on 2,4 metriä merenpinnan yläpuolella, hieman epätyypillisesti tuo “nyppylä” on jäänyt nimeämättä… mutta ihmekös tuo, kun sen korkeudella ei juuri kehuskella.

Malediivit koostuu 26 atollista, saaria on noin 1200. Atolli yleiskäsitteenä tarkoittaa kehäriuttaa, korallisaarta. Renkaan muotoinen koralliriutta ympäröi matalampaa keskiosaa, joka ollessaan vedenpinnan alla muodostaa laguunin. Toisinaan keskellä kohoaa palmujen peittämä korallihiekan muodostama saari. Malediiveilla atollista puhuttaessa tarkoitetaan lähinnä isompia saariryhmiä, ei yksittäisiä saaria. Atolleja on tosiaan 26 ja niiden saaret ovat rinkulamaisessa muodostelmassa, yleensä pitkulamaisesti. Myös atollit keskenään ovat pitkulamaisesti jonossa, muodostaen Malediiveistä pitkän, mutta kapean valtion. Alla olevassa kuvassa näkyy osa yhtä atollia.

Maldives_aerial-2

Atolleilla navigointi on ollut aikoinaan erityisen vaikeaa, sillä atollit muodostavat hyvin monimutkaisia kokonaisuuksia. Malediivien atolliryhmä kartoitettiin ensimmäistä kertaa tarkasti 1800-luvun alkupuoliskolla, kun kapteeni Moresby otti harteilleen tämän haastavan tehtävän. Kartat tehtiin niin tarkasti, että niitä käytettiin jopa 1990-luvulle saakka, kunnes satelliittikuvat ja muut hienoudet syrjäyttivät ne.

Maldives_aerial-4

Varmasti lähes jokainen, joka lomalleen Malediiveille matkustaa, on odottanut sitä pitkään ja hartaasti. Malediivien maine täydellisenä paratiisilomakohteena lunastetaan jo heti alkutekijöissään, sillä maisema lentokoneesta on uskomattomampi kuin etukäteen olisi osannut kuvitellakaan. Mekin karkasimme tammikuun pakkasia ja mikäpä silloin sen parempaa kuin saapua tällaiseen väriloistoon, jossa turkoosin sävyt kilpailevat syvän sinisen kanssa ja valkoistakin valkoisempi hiekka antaa oman säväyksensä soppaan.

Kauan odotettu loma oli nyt alkanut ja heti ensimetreillä saimme lupauksen jostain täydellisestä.

Maldives_aerial-5 Maldives_aerial-6 Maldives_aerial-7Suurin maan kansainvälisistä lentokentistä sijaitsee täyteen rakennetun pääkaupunkisaari Malen vieressä. Lentokenttä sijaitsee kapealla ja pitkällä saarella, josta kiitorata vie suurimman osan. Malediivien asukasluku on noin 400 000, joista pääkaupungissa asuu yli 150 000. Malen kokonaispinta-ala on 5,8 neliökilometriä, joten tiiviin rakennustavan tarpeen ymmärtää.

Tällä hetkellä pääkaupunkisaaren ja lentokenttäsaaren väliin ollaan rakentamassa siltaa, mutta toistaiseksi lentokentältä pääkaupunkiin kuljetaa veneellä. Tämä sekä pienkoneella lentäminen on yleinen tapa liikkua maassa, jossa etäisyydet ovat valtavia, eikä teitä ole. Maan pisin tie on 14 kilometriä pitkä ja se yhdistää neljä saarta toisiinsa, ja sekin sijaitsee jossain aivan muualla kuin pääkaupungissa.

Suurin osa matkailijoista jatkaa kuitenkin heti lomasaarelle pääkaupungin sijaan. Tämäkin käy joko veneen tai pienkoneen kyydissä. Ensimmäisellä kerralla, kun lomailimme Malediiveilla, lomasaaremme sijaitsi n. 50 minuutin venematkan päässä lentokentältä. Kokemus oli melko eksoottinen… astut ulos lentokentän ovista matkalaukut edelleen kärryssä, ja työnnät kärryn suoraan ovien edessä olevalle laiturille. Tavarat nostetaan veneeseen ja sinne hyppäät itsekin. Matkalla saarelle delfiinit hyppivät aalloissa ja paratiisisaaria vilisee sekä oikealla että vasemmalla. Vastaavaa lentokenttäkuljetusta en ole aiemmin kokenut.

Tällä kertaa lomasaaremme sijaitsi kuitenkin kauempana lentokentästä, joten venekuljetus ei ollut vaihtoehto. Sen sijaan koimme jotain ehkä vieläkin eksoottisempaa. Meidät pakattiin lentokentän kansainväliseltä puolelta minibussiin ja kärrättiin vesitasokoneiden valtaamaan terminaaliin. Siellä odottelimme loungessa kera virvokkeiden ja kosteiden pyyhkeiden, että pieni vesitasokone olisi valmis kuljettamaan meidät lomasaarellemme.

Maldives_aerial-8

Maldives_aerial-9 Maldives_aerial-10

Trans Maldivian Airways eli TMA on maailman suurin vesitaso-operaattori. Sen palveluksessa on yli 180 lentäjää ja omistuksessa 45 De Havilland Twin Otter -konetta. Suurin osa koneista voi kuljettaa 15 matkustajaa, ja niin myös se, jonka kyytiin me pääsimme.

Matkatavaroilla on vesitasolennolle tarkka 20 kg painoraja. Ne lastattiin koneen perään ja sen jälkeen me marssimme sisään. Koneessa on viisi penkkiriviä, käytävän toisella puolella kaksi paikkaa ja toisella yksi. Saari, jolle olimme menossa, on vajaan 90 kilometrin päässä Malesta ja lentoaika sinne on noin 25 minuuttia. Siis 25 minuuttia aikaa jatkaa korallisaarten katselua, mutta tällä kertaa vähän matalammalta lentokorkeudelta.

Maldives_aerial-11

Maldives_aerial-23 Maldives_aerial-12

Taakse jäivät pitkulainen lentokenttäsaari sekä lähes viimeistä neliömetriä myöten täyteen rakennettu pääkaupunki Male ja tämän ympärillä kuhisevat rahtilaivat. Kiireisen pääkaupungin maisemat vaihtuivat pian lomasaarten ja asuttamattomien atollien täyttämäksi, ja jokunen paikallistenkin asuttama saari vilahti siellä täällä.

Maldives_aerial-13 Maldives_aerial-14 Maldives_aerial-15

Maldives_aerial-24

Maldives_aerial-16 Maldives_aerial-17 Maldives_aerial-18
Noin puolen tunnin maisemallisen ilotulituksen jälkeen horisontissa siinsi seuraavan 10 päivän majapaikkamme, upea riuttojen ympäröimä vehreä paratiisisaari Vilamendhoo. Vesitaso laskeutui saaren lähelle ankkuroidun kelluvan laiturin viereen, johon matkatavaramme purettiin ja sen jälkeen kampesimme itsemme ulos koneesta odottelemaan venettä, joka haki meidät saarelle.

Laiturin ympärillä kirkkaassa vedessä pyöri runsaasti pikkukaloja ja jos lomatunnelma ei ollut vielä täysin iskenyt päälle, niin viimeistään siinä kohtaa, kun rumpujen pärinän saattelemana kävelimme laituria pitkin palmujen katveeseen nauttimaan tervetulodrinkkimme. Tästä alkoi upea loma Vilamendhoon paratiisisaarella, josta kerron lisää myöhemmissä postauksissa.Maldives_aerial-19 Maldives_aerial-20 Maldives_aerial-21 Maldives_aerial-22

P.S. Toin matkalta hippusen auringonsäteitä takataskussa teille kaikille ♥

18 Comments

 1. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta

  18/01/2017 at 18:45

  Aivan ihanaa 😍😍 en malta odottaa jatko kertomusta 😂

  Reply
  • Henna

   22/01/2017 at 09:22

   Eiköhän niitä pian tule, mutta en tiedä, miten mun hermot kestää käydä läpi noita valokuvia ilman, että varaan heti lentoja takaisin 😀

   Reply
 2. Anna | Muuttolintu.com

  18/01/2017 at 22:42

  Tuo Vilamendhoo taisi olla meidän toinen vaihtoehto kun arvottiin häämatkakohdetta, eli en oikein malta odottaa lisää juttuja! Varsinkin kun oon Instassa tän kaiken ajan kuolannut teidän paratiisikuvien perään 🙂 Meillä jäi myös vesitasokone kokematta, kun mentiin saarelle botskilla. Ja kaiken lisäksi lennot Malediiveille ja sieltä pois oli yöllä, niin ei nähty noita mielettömiä maisemia!! Mutta eiköhän ne siellä vielä ole ensi kerralla. Sitten haluan kyllä lentää myös vesitasolla 🙂 Nyt äkkiseltään upeista maisemista koneesta tulee mieleen Vanuatu ja Uusi-Kaledonia, mutta ei nekään olleet kyllä noin hienot <3

  Reply
  • Henna

   22/01/2017 at 09:38

   Mihin te sitten lopulta päädyitte? Pitääkin käydä kaivelemassa sun blogia, josko sieltä löytyisi tarinoita Malediiveilta <3

   Meilläkin oli yölento takaisin, mutta mennessä saimme nauttia näistä upeista maisemista, samoin kuin edellisellä reissulla Malediiveille. Kannattaa kyllä ehdottomasti yrittää löytää sellaiset lennot, että laskeutuminen on päiväsaikaan, tai sitten vähintään se vesitasokuljetus - nehän eivät pimeällä lennä, joten silloin ainakin pääsee ihailemaan saaria ylhäältä käsin 🙂

   Reply
 3. Heidi / Maailman äärellä

  19/01/2017 at 05:48

  Tahtoo Malediiveille! ❤ Saiskohan messuilta jonkin supertarjouksen… Jään kieli pitkällä odottamaan seuraavia juttuja.

  Reply
  • Henna

   22/01/2017 at 09:39

   Minäkin tahdon takaisin! 😀 Taisihan siellä olla Turkish Airlinesilla jonkin sortin tarjous, vielä ehtii tänään nappaamaan 😉

   Reply
 4. Travelloverin Annika

  20/01/2017 at 22:32

  Olenkohan laskeutunut Malediiveille eri suunnasta, kun minusta Malén mennessä ei oikein näkynyt mitään? Tai ehkä nukuin? 😀 Vesitaso olisi taas yksi uusi kulkupeli kokeiltavaksi, mutta itse lensin eteläisimmälle atollille, jolle on yli tunnin lentomatka. Se lennettiin ihan reilun kokoisella pienkoneella, joka veti ehkä 50 ihmistä jollei enemmänkin. Siinä pääsin näkemään oikeastaan koko saarivaltion. Lentokoneen ikkunasta on vaikea saada kunnon kuvia, mutta jos kiinnostuit, ovat kuvani täällä: http://www.travelloverblogi.fi/aika-eeppinen-lentomatka-malesta-ganiin/ Malediiveille tekisi minunkin mieleni takaisin. Olin vain neljä päivää viimeksi.

  Reply
  • Henna

   22/01/2017 at 09:43

   Saattaa olla, ehkä olette tulleet jotenin sivulta. Minullakin on sellainen fiilis, että edellisellä kerralla tuonne matkustaessa emme nähneet ollenkaan näin paljon ja kauaa saaria, vaikka kyllä minulla silloisestakin laskeutumisesta muutama vastaava otos on.

   Käynpä kurkkaamassa tekstin, kiitos linkistä 🙂 Malediiveille minunkin tekisi mieleni takaisin, vaikka tasan viikko sitten palasimme 😀

   Reply
 5. Mika / Lähtöportti

  21/01/2017 at 20:31

  Voin kuvitella, että Malediivien erikoisuus tulee parhaiten esiin juuri noin lentokoneesta katseltuna. Hyvä kun laitoit tuon vertauksen Portugalin alueesta, jossa on Helsingin verran maata, niin alan itsekin tajuta paremmin mistä on kysymys. Malediivit ei ole kuulunut suurimpiin haavekohteisiini, lähinnä kai siksi että vierastan ajatusta pienistä hotellisaarista. Mutta kyllähän nuo uskomattomat veden sävyt ja puheet delfiineistä alkaa väkisinkin houkuttelemaan, eikä rento rantaelämä palmujen alla tietenkään huonolta kuulosta. Minireissumiehellä on taas ollut kelpo olosuhteet hiekkakakkujen rakentamiseen 🙂

  Reply
  • Henna

   22/01/2017 at 10:25

   Minäkin olen aiemmin vierastanut ajatusta kaiken maailman all inclusive -hotelleista, joissa drinksuillaan altaan reunalla eikä koskaan poistuta mihinkään. Malediiveilla konsepti mielestäni kuitenkin toimii, sillä saaret ovat ihan valtavan upeita, ei ole tavallaan tarvetta poistuakaan (paitsi meillä sukellusretkille) ja tekemistäkin on vaikka muille jakaa, joten sinne altaan reunalle ei tarvitse jumittua 🙂 Meillä oli lähes joka päivä jotain ns. extrapuuhaa, retkiä, kajakointia, windsurffausta… ja jos ei ollut, niin vähintään käytiin saaren ympärillä olevalla riutalla snorklaamassa pari kertaa. Minireissumies nautti olostaan aivan valtavasti, hiekkakakkuolosuhteet olivat todellakin oivat ja myös rantavedessä kelpasi pienen puuhastella, kun aaltoja ei ollut nimeksikään 🙂

   Reply
 6. Heidi / Seikkailujen helmiä

  21/01/2017 at 22:52

  Siis vau mitä kuvia! Varsinki nuo lentokoneesta otetut. 😊 Malediivit ei ole aikasemmin ollu mulle se “pakko päästä” -kohde, mutta tämän jutun jälkeen mieli muuttu kerta heitolla. Oishan tuola nyt älyttömän makeeta köllötellä palmun alla ja snorklata. 🙂 lisäjuttuja ootellessa..

  Reply
  • Henna

   24/01/2017 at 16:01

   Minä taas olen haaveillut Malediiveista jo pitkään, ja ensimmäisen kerran kävimme siellä 2013. Nyt tämän toisen kerran jälkeen haaveilu vaan jatkuu, eikä reissu varmasti jää viimeiseksi tuolle suunnalle ♥ Niin ihana paikka!

   Reply
 7. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  22/01/2017 at 17:07

  Hah, tiedänpä tasan mistä puhut. 🙂 Maisemat on järjettömän hienot. Sama toistuu muuten Kiribatilla ja Fijillä, muttei ehkä ihan samassa mittakaavassa kuitenkaan.

  Ja hipheijaa muuten noita pikkukoneita. Enpäs olekaan vielä kertonut sitä tarinaa blogissa miten Miika buukkasi meidät lentokentän pienimpään koneeseen Fijillä. Vaimo EI ollut tyytyväinen.

  Tuleehan tässä ehkä vähän kuume takaisin Malediiveille, sen verta mukavalta taas näyttää. 🙂 Rusketusta hankkimaan eiks je. 😉

  Reply
  • Henna

   24/01/2017 at 16:04

   Nuo Tyynenmeren saarivaltiot on kyllä ehdottomasti joskus koettava… ehkä sitten maailmanympärimatkalla 😛 (koska epäilemättä sellainen joskus tulee, että tuonne paratiisisaarille pääsee). Rusketusta on vaikea hankkia, jos on koko ajan veden alla (ja jos omistaa tällaisen ihon kuin minulla) mutta Malediiveille voisin kyllä lähteä vaikka tältä istumalta takaisin 🙂

   Reply
 8. Kohteena maailma / Rami

  23/01/2017 at 00:36

  Mukavan erilainen postaus, jossa oikeastaan mielenkiintoisin osuus maisemien lisäksi oli nämä faktat. On tosiaan laajasta alueesta kysymys ja komppaan Mikaa, oli todella selventävät esimerkit kuvaamassa tätä (Portugali & Helsinki). Tuo Male-saaren kuva on kyllä mielenkiintoinen noihin muihin verrattuna, ei oikein sovi kuvaan 😀 Ja olisi hauska valloittaa maan korkein kohta, jos sattuisi tietämään missä se on – ja tietysti tempaista joku oma viiri pystyyn siihen 😉

  Reply
  • Henna

   24/01/2017 at 16:07

   Male on todellakin hämmentävän näköinen. En ole siellä koskaan käynyt, sillä jotenkin tuntuu, ettei siitä paratiisilomasta halua pudottaa yhtään päivää pois, mutta epäilemättä olisi mielenkiintoinen kokemus tuo pääkaupunkikin. Tai ehkä enemmänkin vielä joku muista paikallisten asuttamista saarista, joku vähän kaukaisempi, jolla meno on hieman rauhallisempaa. Saa nähdä, maltanko koskaan sellaisia retkiä tehdä, sillä se tarkoittaisi sitä, että muutama tunti pitäisi pysyä pois veden alta 🙂 Ja todellakin, viiri pystyyn. Pitää perustaa joku retkikunta 😀

   Reply
 9. Laura

  24/01/2017 at 09:20

  Oi miten ihanan kuuloinen paikka! Minua jäi mietityttämään noiden vene/pienkonesiirtymisasioiden johdosta, että oliko teillä jokin valmis matkapaketti vai ostitteko itse lennot ja majoitukset erikseen? Jos hankitte erikseen, niin miten tuolla nuo siirtymät lentokentältä silloin hoituu – pitääkö ne jotenkin erikseen myös buukata jostain ja maksaa?

  Reply
  • Henna

   24/01/2017 at 16:14

   Meillä ei ollut valmista matkapakettia, vaan varasin lennot ja hotellin erikseen. Tällöin tarvittavat venekyydit/ pienkonelennot järjestyvät hotellin kautta, eli varaamisen jälkeen (en varannut suoraan hotellin sivuilta vaan Agodan kautta) piti ilmoittaa hotellille kaikkien matkustajien tiedot sekä meno- ja paluulentojen tiedot (siis ne kansainväliset), niin he järjestivät kuljetukset. Nämä myös maksetaan hotellille. Ainakin näin molemmilla kerroilla, kun olen Malediiveilla käynyt, ja uskoisin, että tämä on yleinen käytäntö. Lentokentän kansainvälisen puolen tuloaulassa on iso kasa eri hotellisaarten tiskejä, joille mennään ilmoittautumaan ja he ohjaavat sitten eteenpäin, eli tässä vaiheessa voi jättää asiat muiden huoleksi ja heittäytyä lomamoodiin ♥ (etukäteen siis on kuitenkin ilmoitettu nuo tarvittavat tiedot)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram