kulkutautiset

Viime viikolla paukahti linjoille safarimatkan suunnitteluoppaan ensimmäisen osa ja tänään on sen toisen vuoro. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin kohteen ja ajankohdan valintaa, ajankäyttöä sekä erityyppisiä safarimatkoja – käy lukemassa ensimmäinen osa täältä! Tässä toisessa osassa pohditaan budjettiasioita, erilaisia yöpymisvaihtoehtoja, muita mahdollisia aktiviteetteja safariloman yhteyteen sekä muita huomioon otettavia asioita.

 


 

 • Minkälainen on budjettisi?

Safarin hinnassa siellä kalliimmassa päässä on vain taivas rajana… kuvittele luksussafari vaikkapa Serengetiin Great Migrationin aikaan. Yövyt upeaakin upeammassa pysyvässä safariteltassa, jossa on juokseva vesi ja mieletön sisustus, ehkäpä sinulla on jopa oma hovimestari palvelemassa. Käyt katselemassa gnu-antilooppien muuttoa kuumailmapallon kyydistä ja auringonlaskua ihailet rentoutuen omassa ulkoilmaporealtaassa. Hinta on varmasti myös mielikuvan mukainen. Näitä luksusvaihtoehtoja Afrikasta löytyy… Etelä-Afrikka on niitä pullollaan, Botswanan Okavango-suistolla hädin tuskin mitään muuta onkaan. Upeista puitteista ja hyvästä palvelusta haaveilevalle safarifirmoilla on vaikka kuinka paljon tarjottavaa varmasti jokaisessa maassa, jossa safareita ylipäänsä järjestetään.

Edullisestikin safarin saa tehtyä, vaikka sellaisen suunnittelu on hieman haastavampaa, sillä noita luksusvaihtoehtoja on tarjolla joka suunnalla, ja budjettivaihtoehtoja taas saa toisinaan hakea suurennuslasin kanssa. En tarkoituksella sano, että safarin saisi tehtyä halvalla, sillä ainakaan Itä- ja eteläinen Afrikka ei ole halpa sillä mittapuulla, johon suurin osa suomalaisista on tottunut Aasiassa reissatessaan. Afrikan hinnat lähentelevät enemmänkin Euroopan hintatasoa, ainakin meidän kokemuksemme mukaan. Suht edullisesti matkan saa kuitenkin tehtyä, mutta se vaatii tietynlaisia valintoja.

Halvimmat vaihtoehdot lienevät omatoimisafari ja ryhmämatka teltoissa yöpyen. Myös privasafarin voi saada kohtuuhinnalla, jos valitsee telttayöpymisen. Ja nyt en todellakaan puhu niistä hienoista luksusteltoista vaan sellaisista perinteisistä, joissa asutaan ihan oikeilla leirintäalueilla. Budjettimatkaajalle varteenotettava vaihtoehto on myös rekkareissu, jonka erottelisin tavallisesta ryhmämatkasta. Rekkareissuillakin useimmiten yövytään teltoissa, mutta vaihtoehtoja on.

Jos menee suunnitellessa hinta edellä, valinta näiden yllämainittujen vaihtoehtojen välillä riippuu kohteesta ja siitä, kuinka paljon porukkaa ryhmässäsi on. Privasafareiden hinta on yleensä sitä matalampi per hlö, mitä enemmän ihmisiä on mukana. Privasafarin hinta riippuu toki myös siitä, miten olet valinnut yöpyä. Näillä reissuilla palvelu pelaa, vaikka yöpyisitkin vanhassa kulahtaneessa teltassa leirintäalueella, ja kaikki tehdään puolestasi valmiiksi. Tosin tästäkin meillä on hieman vaihtelevia kokemuksia – joskus oppaat ovat kaivanneet hieman apua sähellyksensä keskellä, toisinaan taas kaikki sujuu kuin vettä vaan ennen kuin itse ehtii edes huomata.

 

 

Rekkareissut ovat skaalan halvimmasta päästä, mutta niiden suhteen kannattaa ottaa huomioon, että monet firmat veloittavat jokaikisestä aktiviteetista erikseen. Eli perushintaan saattaa kuulua vain paikasta toiseen kulkeminen ja sapuskat, ja jos esim. matkaohjelmaan kuuluu kolmen päivän safari kansallispuistossa, saattaa tästä tulla lisähintaa useampi sata euroa, tai muuten kökötät nämä päivät leirintäalueella sillä aikaa, kun muut ovat bongailemassa eläimiä. Yhtäkkiä reissun hinta ei olekaan ollenkaan niin halpa kuin alunperin kuvittelit, sillä kaikesta matkaohjelmassa olevasta tekemisestä tulee yhteensä toinen mokoma lisää. Itse päädyimme tästä syystä Driftersiin, joka sisällyttää hintaansa kaiken matkaohjelmaan kuuluvan (paitsi täysin ylimääräiset vapaaehtoiset tempaukset, kuten laskuvarjohypyt, sightseeing-lennot jne, joihin oli parina kaupunkipäivänä mahdollisuus). Lisäksi Driftersillä opas hoitaa ruokatarvikkeiden ostamisen paikallisista kaupoista, kun taas joillain muilla matkanjärjestäjillä tämäkin on sälytetty ryhmän tehtäväksi. Kuten sanottua, nämä rekkareissut ovat budjettimatkoja ja toisin kuin privasafareilla, näillä matkoilla on pystytettävä itse telttansa ja pidettävä huolta rekan siisteydestä, osallistuttava ruuanlaittoon jne. Molemmat tyylit ovat toimineet meille erinomaisesti ja mainittakoon, että budjettilaatu ei näkynyt millään tavoin rekkareissun oppaan toiminnassa, vaan hän oli erittäin ammattitaitoinen ja osaava, ja piti koko homman kasassa loistavasti. Driftersin lisäksi muita rekkareissufirmoja löytää vaikkapa Googlesta vaikkapa hakusanoilla “overland tours Africa”.

Omatoimisafarin hintaan vaikuttaa tietysti autonvuokra, mutta myöskin erittäin paljon puistomaksut ja valitsemasi asumisen hinta. Etelä-Afrikka on budjettitietoisen omatoimisafarimatkailijan luvattu maa, sillä puistomaksut eivät ole kovinkaan montaa kymppiä päivässä (muistaakseni me maksoimme noin 20€/hlö/vrk) ja edullistakin majapaikkaa löytyy, halvimpia ovat hostellit puistojen ulkopuolella, mutta esim. Krugeristä löytyy myös melko edullisia valtion ylläpitämiä majoitusalueita mökkeineen ja telttapaikkoineen myös puiston sisältä. Sitten taas mm. Tansaniassa puistomaksut ovat ilmeisesti huomattavan kalliita, jopa niin paljon, että se näkyy reissun kokonaishinnassa selvästi. Omatoimisafarimatkailu ei toki ole pelkästään budjettimatkailijan valinta. Me nautimme kovasti siitä, että saimme itse päättää päivän aikataulut ja tarjolla tosiaan on hienoja vuokra-autoja ja viiden tähden majoitusta, joten omatoimimatkakin voi olla sieltä paremmasta päästä. Tässä vaihtoehdossa on kuitenkin pakko ottaa huomioon tietysti se, että joka paikassa ei tosiaan pääse puistoon omalla autolla, jolloin on pakko istua jonkun toisen ajaman safarikärryn kyytiin.

 

 

Matkan budjettia miettiessä ota myös huomioon, että oppaille kuuluu antaa tippiä, useimmiten varsin tuntuvia summia! Jos safarireissu on pitkä, voi tulla kyseeseen useiden satojen tippi. Oppaan palkasta iso osa muodostuu tipistä – emme vielä ole törmänneet maahan, jossa asia ei olisi ollut näin. Tämä ei ole oikea kohta pihistellä, joten varaa siis budjettiin sopiva osuus tätä varten. Suomalaisille tippaaminen tuntuu aina hankalalta, ja itse olen penkonut tietoa niin netin syövereistä kuin Lonely Planetin matkaoppaistakin, kuinka paljon on sopiva määrä. Se sopiva määrä vaihtelee matkan pituuden ja myöskin reissun tason mukaan, ajankohtaista tietoa löytyy varmasti googlettamalla ja niistä opaskirjoista.

Safarioppaan ensimmäisessä osassa jo mainitsin, etten tarkkoja hintatietoja reissuiltamme tule tähän laittamaan. Aivan tarkkaa budjettia minulla ei näiltä reissuilta ole enää tallessa, eikä niiden varaan kannata muutenkaan perustaa käsitystään siitä, minkä hintainen on safariloma in general, sillä sellaista käsitettä ei ole olemassakaan. Hinnat eri puolilla Afrikkaa vaihtelevat ihan valtavan paljon maasta (ja puistostakin riippuen). Hyvin pelkistetyn telttasafarin hinnalla yhdessä maassa saa varmasti jossain muualla ympärilleen hienotkin puitteet. Usein safarien hinnat on sidottu dollariin, joten kurssin heiluminen aiheuttaa meille euron kanssa neppaileville isonkin vaihtelun eri ajankohtien välillä. Kuten aiemmin totesin, tässä(kin) asiassa Google on matkaa suunnittelevan paras ystävä. Edellisen postauksen kommenteissa kuitenkin hintatietoja kovasti toivottiin, joten esimerkkinä hyvin suuntaa antavat summat parista eri safarista: Tansaniassa maksoimme 4 päivän Serengetin ja Ngorongoron privasafarista telttayöpymisellä kahdelle henkilölle noin 800€/hlö sisältäen ruuat. Ugandan 15 päivän privasafarista taas neljän hengen porukalle maksoimme noin 2000€/hlö, myöskin telttamajoituksella ja sisältäen ruuat (ja kalliit gorillaluvat!). 24 päivän rekkareissu akselilla Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, eli ryhmämatka meille aiemmin tuntemattoman ryhmän kanssa suurimmaksi osaksi telttaillen kustansi hieman yli 2000€ sisältäen suurimman osan ruokailuista. Etelä-Afrikan omatoimisafareista sisältäen autonvuokran, puistomaksut, asumiset ja syömiset, maksoimme ehkä muutamasta kympistä vajaa sataseen /päivä/hlö, ja tämä on hyvin karkea arvio, sillä hintatietoja näistä ei ole tallessa ollenkaan.

Kuten huomaatte, meillä on kokemusta lähinnä noista telttasafareista ja hyvin halvoista majoituksista. Olemme teltassa mainiosti viihtyneet, mutta toki isona syynä tähän valintaan on ollut myöskin juurikin budjetti. Lodgeyöpymisellä hinnat ovat huomattavasti korkeammat, mutta kuten jo mainitsin, telttasafari jossain maassa saattaa maksaa ihan yhtä paljon kuin safari lodgeyöpymisellä jossain toisessa. Suomalaisten matkanjärjestäjien ryhmämatkojen hinnat löytyvät netistä ja esitteistä, privasafareiden hinnat saa kysymällä. Paikallisten matkanjärjestäjien privasafareiden hinnat löytyvät vaihdellen valmiista hinnastoista tai sitten pitää pyytää tarjousta. Ainakin paikallisten matkanjärjestäjien kanssa puuhatessa kannattaa pitää mielessä vaihtoehto, että valmiiksi suunniteltuja reittejä saa helpostikin muokattua oman mielensä mukaan. Me esim. pyysimme yhdistämään Ugandan kiertomatkaan parin päivän piipahduksen Ruandan puolella, ja saimmekin tälle uudelle reitille nopeasti tarjouksen sähköpostiin, joka tietysti erosi listahinnasta.

 

 • Millä tavoin haluat yöpyä?

Tässä kohden paneudumme tarkemmin näihin erilaisiin yöpymismahdollisuuksiin safarimatkoilla. Tarjolla on siis ainakin lodgeja, luksustelttoja ja ihan tavallisia telttoja, sekä useammissa tapauksissa myös ihan tavallisia hotelleja ja hostelleja puistojen ulkopuolella. Hinta ja laatu todellakin vaihtelevat, kuten aiemmissa kohdissa on jo käynyt ilmi, ja itsensä voi löytää mitä upeimmasta paikasta tai sitten ihan hirveästä loukosta. Me olemme todennäköisesti eniten hyödyntäneet tuota telttailuvaihtoehtoa, ihan siinä perinteisimmässä muodossa. Luksustelttaa emme ole kokeneet, mutta muista vaihtoehdoista kaikki on testattu.

Allaolevat kuvat edustavat testaamiamme ääripäitä…

 

 

Perinteisessä telttayöpymisessä on oma hohtonsa, on nimittäin aika mainiota nukahtaa kuunnellen sadan metrin päässä huutelevia virtahepoja ja apinoita, tai ihan teltan vieressä ruohoa syövien puhveleiden maiskutusta ja rouskutusta. Kääntöpuolena onkin sitten usein aika mielenkiintoiset saniteettitilat, mutta esim. rekkareissun yhteydessä vessat olivat yleensä hyvin siistit ja usein oli mahdollisuus jopa lämpimään suihkuun – useamman viikon reissulla tällainen lämmittää sekä omaa että reissukavereiden mieltä. Teltassa yöpyessä täytyy huomioida, ettei telttaan saa jättää ruokaa, joka houkuttelisi villieläimiä, mm. pahkasiat (eli pumbat) ovat aika taitavia haistamaan kätköt, ja sellaisen alle en haluaisi jäädä sen rynniessä telttaan ruuan perässä.

 

 

Ainakin Etelä-Afrikassa on todella siistejä hostelleja ihan puistojen läheisyydestä ja löytyypä monista muistakin maista melko kattava hostelliverkosto, joskin tuolla suunnalla (muualla kuin Etelä-Afrikassa) se tarkoittaa sitä, että yhdessä kaupungissa/kylässä on 1-3 hostellia tai halpaa hotellia, ei kymmeniä kuten monissa Euroopan keskittymissä. Etelä-Afrikassa tosiaan puistojen sisälläkin on valtion ylläpitämiä mökkikyliä ja leirintäalueita, ja näiltä löytyy muutenkin vaikka mitä palveluita, ravintoloita, krääsäkauppoja jne. eivätkä hinnat huimaa päätä.

 

mökkerömme halpishostellin pihassa Krugerin ulkopuolella, kaverit tulivat kaupan päälle

 

halvimman luokan hotelli Ugandassa

 

Jos haluaa asustella puistossa sisällä ja vähän hienommin kuin teltassa tai valtion ylläpitämässä mökissä, on valinnanvaraa lähes loputtomiin. Toinen toistaan upeammat lodget ja luksustelttamajoitukset tarjoavat unohtumattomia elämyksiä safarimatkailijoille. Myös ns. keskitason lodgeja on olemassa, kaikki eivät tietenkään ole niitä hienoista hienoimpia. Näistä meillä on vain vähän kokemusta, mutta pienet piipahdukset tähän luksussafarien maailmaan (eikä edes sinne ääripäähän) veivät myös mennessään.

 

 

 • Mitä muuta haluat tehdä?

Kuten jo mainitsin, tekemistä safareiden lisäksi on paljon muutakin. Ainakin Itä- ja eteläinen Afrikka ovat aivan mielettömän upeita alueita aktiivilomailijan kannalta, mutta rantalomailijakin löytää paratiisinsa. Safarilomiin on helppo yhdistää myös muuta ja useat matkatoimistotkin tarjoavat paketteja, joissa yhdistyy vaikkapa viikon safari ja viikon rantaloma. Jospa yhdistäisit Tansanian Serengetin safarilomaan rantarentoutuspätkän Sansibarilla tai vaikkapa Kenian puolella Masai Maran safariin pyrähdyksen Mombasassa. Ainakin Sansibarilla on myös aivan upeat sukellusvedet, jos sellainen puuhastelu kiinnostaa… Myös Mosambikista löytyy aivan uskomattoman kauniita rantoja ja hieman vaativampia sukellusvesiä vähän kokeneemmille konkareille.

 

 

Ugandassa extremehenkiset pääsevät elämänsä pelikentille Niilin koskenlaskun merkeissä, jossa on mahdollista päästä jopa tason 5 koskia laskemaan (se oli kyllä oikeasti aika hurjaa puuhaa, ehkä ensi kerralla riittää taso 3-4…). Ugandassa on myös mahdollista ihan perinteisten safarien lisäksi käydä katsomassa villejä vuorigorilloja niiden omassa elinympäristössä, ja se vasta elämys onkin!

 

 

Entäpä jos lähtisitkin kiertämään Namibiaa – juoksemaan alas maailman korkeimpien hiekkadyynien rinteitä ja ihastelemaan aavikon ihmeitä! Tai Botswanassa perinteisen safarin jälkeen tutustuisit Okavango-suistoon kanootin kyydistä tai ehkäpä ilmasta käsin… Etelä-Afrikan rannikko taas ihastuttaa niitä, jotka nauttivat rantakallioon iskevistä tyrskyistä, ja myöskin niitä, jotka saavat kaupungeista kiksinsä, sillä Kapkaupunki on pamauttanut kerralla omalle kaupunkien top 3 -listalle. Myös Etelä-Afrikasta löytyy hienoja sukelluskohteita, myöskin niille, joita haisukellus ei kiinnosta. Ja vuoristoakin löytyy siitä nauttiville, Etelä-Afrikan Drakensberg on ilmeisesti upeaa vaellusseutua, mutta valitettavasti sinne asti emme ole vielä itse ehtineet.

 

 • Entä muuta? 

Muuta, mitä tulisi ottaa huomioon matkaa suunnitellessa, on ainakin senhetkinen turvallisuustilanne. Parhaimman ajankohtaisen (joskin hyvin varovaisen) arvion kunkin maan tilanteesta taitaa löytää Ulkoasianministeriön sivuilta. Riskejä toki on joka puolella, ja esim. Viron matkustustiedotteessa varoitetaan mm. kaahailevista virolaisista jne. Mutta jättäisin ehkä itse menemättä, jos matkustustiedotteessa kehoitetaan välttämäään kyseiselle alueelle matkustamista.

 

 

Toinen asia, joka Afrikkaan matkustettaessa on ehdottomasti huomioitava, on malarialääkityksen tarve. Osassa alueista malarialääkitys on käytännöllisesti pakollista ympäri vuoden, osassa taas vain osan vuodesta ja joissain paikoissa sitä ei välttämättä tarvita ollenkaan. Afrikassa esiintyy melko yleisesti P. falciparum -loista, yksi neljästä malariaa aiheuttavasta plasmodium-loisesta, ja se on se ainoa niistä, joka tappaa nopeasti. Ne loputkin ovat keljuja, mutta saadessaan P.falciparumin aiheuttaman malarian, matkailija ei voi olla varma, ehtiikö esim. Suomeen hoidettavaksi ja päivänkin viive hoitoon hakeutumisessa saattaa olla kohtalokas. Joten noille alueille matkustettaessa söisin kiltisti malarialääkkeeni. Kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, joten on hyvä varata jonkin verran aikaa ennen matkaa, että ehtii testata lääkkeen sopivuuden ja tarvittaessa vaihtaa ennen kuin lentokone on irroittanut renkaansa Suomen maankamaralta. Malarialääkityksen lisäksi ota myös huomioon tarvittavat rokotukset!! Ajankohtainen tieto sekä tarvittavista rokotuksista että malariatilanteesta ja suositelluista lääkkeistä löytyy THL:n sivuilta.

Lopuksi vielä reilun matkailun ja kestävän kehityksen hengessä pyrkisin valitsemaan paikallisen matkanjärjestäjän. Monet ns. paikalliset safarifirmat ovat ulkomaalaisomisteisia ja useat lodget ja hotellit Afrikassa ylipäänsä ovat eurooppalaisessa tai etelä-afrikkalaisessa omistuksessa. Tuntuu kuitenkin mukavammalta tukea paikallisia, jos reissaa muualla kuin Etelä-Afrikassa. Tämän suhteen saattaa joutua tekemään hieman salapoliisityötä ja mekin ensireissullamme haksahdimme valitsemaan safarifirman, joka mainosti itseään perhefirmana, ja jotenkin automaattisesti oletimme heidän olevan paikallinen perhe, mutta intialaiset pääsivät yllättämään meidät sillä kertaa. Opas toki oli paikallinen, ja kokkikin, mutta firma oli siis intialaisessa omistuksessa. Rekkareissujen suhteen taitaa olla aika toivotonta löytää paikallista, nämä ovat suuria firmoja, ehkäpä amerikkalaisia tai eurooppalaisia, ja niistä monet toimivat lähes kaikilla mantereilla ja meidänkin käyttämä Drifters todella monen valtion alueella Afrikassa (taisi olla etelä-afrikkalainen). Viimeisenä pointtina vielä tähän operaattorin valintaan… tarkista, että harkitsemasi firma on paikallisen matkanjärjestäjäyhdistyksen hyväksymä, tällöin on ainakin jonkinlainen takuu siitä, että firmalla on suunnilleen puhtaat jauhot pussissa ja matkailija saa sitä, mitä tilaa. Esimerkiksi Ugandassa tällainen on The Association of Uganda Tour Operators (AUTO) ja muut vastaavat löytyvät varmasti googlen syövereistä.

 


 

Kirjoittelen näitä meidän kokemuksia varmasti jatkossakin tänne ja tarkoituksena tosiaan on lähitulevaisuudessa tehdä jonkinlainen kokoelmakatsaus puistoihin, joissa olemme ehtineet tähän mennessä käymään. Muiden matkabloggaajien kokemuksia erilaisista ja eri tyylein toteutetuista Afrikan safareista löytyy ainakin näiden linkkien takaa:

Vaihda vapaalle

Travellover

Kohteena maailma

Meriharakka

mikkonurminen.fi

Linkkaa toki kommenttiosioon, jos blogistasi löytyy juttua safareista niin lisään listaan! Ihanaa safariloman suunnittelua tai sellaisesta haaveilua!

 

18 Comments

 1. Pirkko / Meriharakka

  27/02/2016 at 16:59

  Meriharakasta voi etsiä vaikka mailla Kenia, Uganda ja Botswana tuoreimpia safarikokemuksia. Tansaniasta on lähinnä muutamia kuvia, siitä kun on jo enemmän aikaa. Samoin Etelä-Afrikasta. Kaikkien näiden maiden kokemuksella olen eniten pitänyt Tansaniasta ja Botswanasta vaikka kyllä Keniallakin on paljon tarjottavaa.
  Me olemme majoittuneet lodgeissa, ei luksusta, mutta kuitenkin “normaalia ja helppoa” majoitusta.

  Reply
  • Henna

   29/02/2016 at 15:34

   Kiitos tarkennuksesta Pirkko! Tansaniasta mekin pidimme valtavasti, ja myös Botswanasta. Uganda ei varsinaisessa safarikokemuksessa noita voittanut, mutta maisemat olivat mielestäni valtavan kauniita ja niitä gorilloja me sinne pääasiassa menimme katsomaan, ja sitä kokemusta sitten taas on vaikea verrata mihinkään muuhun. Etelä-Afrikkakin on ollut mieleemme… samoin kuin monet muut. Taidan olla aika sucker näille safarimatkoille 🙂

   Reply
 2. Johanna Hulda - Discovering Sunbeams

  29/02/2016 at 00:01

  Kääks, nyt alkoi kuumottaa onko meillä opiskelijoilla safariin edes varaa, jos hinnat voivat olla noin korkeita kuin teidän esimerkeissä ja isot tipit päälle. Omalla vuokra-autolla en mihinkään leijonien keskelle haluaisi lähteä, mutta ehkä löydetään joku halpa yhden-kahden päivän ryhmäretki edes. Telttayöpyminen afrikkalaisen luonnon keskellä olisi kyllä niin mahtava kokemus! Ihana tuo ötökkävessa, huhhuh 😀

  Reply
  • Henna

   29/02/2016 at 15:38

   Teinä harkitsisin noita rekkareissuja, tuo meidänhän oli siis 24 päivän mittainen joten halvemmallakin pääsee, jos ei tarvitse olla tien päällä niin kauaa. Vaikka se oli kyllä aivan upea kokemus, joten jos vaan… 🙂 Etelä-Afrikassa on myös mahdollista osallistua ns. päiväsafareille sillä tavoin, että asuu puiston ulkopuolella. Ne tuskin voivat olla kovin kalliita… Mutta harkitsisin kyllä oikeasti tuota itsenäistäkin autoilua. Vaihda vapaalle -blogin Elina on siitä kirjoittanut Etelä-Afrikan postaustensa yhteydessä ja minäkin mielelläni vaihdan vaikka mailitse muutaman ajatuksen siitä. Pari juttua kun pitää mielessä, niin hyvin voi turvallisin mielin mennä ja Etelä-Afrikan puistot ovat kyllä ihan omiaan siihen omatoimireissailuun. Valitettavasti Sambia on ainoa maa tuolla alueella, josta minulla ei ole mitään kokemusta, sillä sielläkin taitaa olla upeat safarimaastot ja teidän on varmasti helpointa tehdä retkiä kotinurkilla 🙂

   Reply
 3. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  05/03/2016 at 00:16

  Ai hemmetti, mä en lue kohta näitä sun postauksia enää koskaan!

  En tajua miten ootte kestäneet noita olosuhteita niin pitkään, ja tosissaan hintalappukin on ollut siihen nähden aika korkea! Kuulostaa siltä että säästötilin säätöt ollaan vetämässä tyhjäksi, koska olen jotenkin niin jo yli sen hc-vaiheen missä pitäisi aina löytää kaikista halvin vaihtoehto. Ei, kyllä vaikuttaa siltä että menee sievoinen summa siihen että haluaa asua edes vähän paremmin. 😀 Kestän kyllä telttaelämää pakon edessä, ja se voi olla hauskaakin, mutta juuri tällaisessa paikassa en nyt halua ottaa riskiä. 🙂

  Tarvittaneen vielä kuitenkin vähän henkilökohtaista konsultointiakin, se varmaan irtoaa Fresitapalkalla? =)

  Reply
  • Henna

   09/03/2016 at 11:58

   O-ou! 😀 Mun täytyy muuttaa linjaa, et en menetä (tähän päivään saakka) uskollisia lukijoita!

   Ei meillä ole mitään ongelmaa telttailun kanssa, se on oikein mukavaa 🙂 Toi Etelä-Afrikka voisi olla sellainen, mitä teille suosittelisin nyt ensihätään. Sieltä varmaankin helpoiten löytyy sellaisia kohtuuhintaisia asiallisia epätelttavaihtoehtoja, ja Kruger on muutenkin todella varteenotettava puisto!

   Henkilökohtainen konsultointi onnistuu, Fresita-palkalla saa varmasti vinkin jos toisenkin, ja ilmankin… 🙂

   Reply
 4. Kohteena maailma / Rami

  09/03/2016 at 04:30

  Jos ensimmäinen osa oli erinomainen, niin sitä oli tämä toinenkin! Itsellä myös omat safarit ovat olleet halvemman pään majoituksia, mutta ainakin majapaikat ja teltat ovat olleet riittäviä. Rekkareissua en ole tehnyt, mutta Driftersiä olen muutaman kerran miettinyt.

  Upeaa olisi koskenlasku vitostasolla Ugandassa ja muutenkin olette käyneet monessa sellaisessa paikassa, mistä itse olen haaveillut. No haaveet on tehty toteutettaviksi, eikös niin 🙂

  Ps. Kiitos linkityksestä! Jos voisit vaihtaa vielä linkiksi uuden osoitteeni http://kohteenamaailma.fi niin aina parempi;-)

  Reply
  • Henna

   09/03/2016 at 12:10

   Meilläkin on tosiaan pääosin ollut noita telttamajoituksia ja Etelä-Afrikassa hostelleja. Ugandassa päästiin vähän paremman elämän makuun, kun oltiin buukattu parin viikon telttasafari (sadekaudella!) ja firman teltat eivät pitäneet vettä 😀 Joutuivat sitten majoittamaan meidät samaan hintaan milloin mihinkin asumukseen ja välillä oli kyllä aika hienoa. Olisi varmaan tullut heille halvemmaksi vain ostaa kunnolliset teltat.

   Koskenlasku ja kaikki muukin on kyllä ollut ihan valtavan hauskaa, me tykkäämme vähän rämäpäisemmästä puuhasta. Tosin nyt Minireissumiehen kanssa reissatessa pitänee jättää ne jännittävimmät setit väliin, ainakin jokuseksi vuodeksi 🙂

   Minäpä korjaan tuon linkin, taisin julkaista tämän juuri ennen blogimuuttoasi!

   Reply
   • Kohteena maailma / Rami

    25/03/2016 at 23:43

    Itsellä kanssa vaihtelee aktiviteetit aika rajusti, riippuen onko perheen pienimmät matkassa mukana vai 🙂 Tilanteen mukaan mennään 😀

    Reply
    • Henna

     27/03/2016 at 22:09

     No näinhän se on! 🙂 Ja onneksi maailma on täynnä erilaisia mielenkiintoisia paikkoja, jotta voi tilanteen mukaan valikoida kohteen ja puuhaa, kuitenkin niin että se on aina itsellekin mieluista 🙂

     Reply
 5. Titta / IKILOMALLA

  11/03/2016 at 07:34

  Voi veljet, nyt iski safarikuume!
  Afrikka on meille sitä pyhää ja tutkimatonta… minne meidän nenänpäät eivät vielä ole kuljettaneet. Olemme siis juuri niitä tietämättömiä, dummies 😂😂, joille ihan safarien alkeet oli todellakin paikallaan!

  Kävin lukaisemassa tuon ykkösosionkin ja ai että, nyt kutkuttaa Afrikka täysiä takaraivossa 😄

  Kuvailit tosi elävästi mieleen painuvimpia safarikokemuksia ja kohtaamisia villieläinten kanssa! Ja ihan kullanarvoisia vinkkejä reissun suunnittelua varten. Ei olis tullut mieleenkään tippaukset, perhefirmat ja luotettavat toimijat.

  Iso hatun nosto tälle postaukselle! Palaan varmasti lukemaan tämän vielä uudelleen sitten kun päätös meidän safariseikkailusta on kypsynyt mielessä tarpeeksi! Tattista! ❤

  Titta / IKILOMALLA

  Reply
  • Henna

   11/03/2016 at 16:36

   Afrikka on kyllä sillä tavalla ovela kaveri, että se kutkutus ei ihan hevillä häviä! 😀 Kiva, että tuli paljon uutta, nämä jutut eivät onneksi edes sillä tavalla vanhene, vaan voi hyvin kaivaa esiin, kun se suunnittelun aika koittaa, ja epäilemättä teidän kohdalla se ihan varmasti jossain vaiheessa koittaa! Mehän tosiaan suuntasimme omalla pitkällä irtiotollamme juurikin Afrikkaa koluamaan ja sitten jatkoimme sieltä Etelä-Aasiaan. Seuraavien haaveiden joukossa melkoisen isoina komeilevat Australia ja Uusi-Seelanti, että minä sitten painun teidän blogiin lukemaan vinkkejä, kun niiden aika tulee 🙂 Tämä matkabloggailu on kyllä oikein mukavaa vinkkivaihdantapuuhastelua parhaimmillaan!

   Reply
   • IKILOMALLA

    12/03/2016 at 02:04

    Mun eilisen illan puheenaihe mulla olikin Afrikka ja kaikki ne eläimet joita haluan nähdä 😀 Pitää vielä Thomaksellekin tyrkätä luettavaksi nämä postaukset 😉
    Titta / IKILOMALLA

    Reply
    • Henna

     12/03/2016 at 10:29

     Hehehe 😀 Sitten vaan suunnittelemaan! <3

     Reply
 6. Mika / Lähtöportti

  11/03/2016 at 16:02

  Ensinnäkin suuret kiitokset kattavasta vastauksesta edellisen safari-postauksen kommenttiini! Asante sana, niin kuin Tansanian suunnalla kai sanottaisiin 🙂 Nämä postaukset ovat erinomainen tietopaketti kaikille safareista haaveileville tai niitä ihan tosissaan suunnitteleville. Hyviä huomioita nuo tipit, lisämaksut aktiviteeteista ja muut lisät, joita ei heti tulisi ajateltua budjettia miettiessä. Mielestäni tarkkoja hintoja ei kannatakaan mainita, koska ne vaihtelevat jatkuvasti valuuttakurssienkin myötä ja ihmisten matkustusmieltymyksissä on valtavia eroja.

  Reply
  • Henna

   11/03/2016 at 17:26

   Asante sana, squash banana …kuten Leijonakuninkaassa lauletaan 🙂 Eipä kestä, minä se tykkään jaaritella ja jos joku kysyy jotain, niin pitäähän siihen vastata niin, että vastauksesta on (toivottavasti) jotain hyötyäkin!

   Juuri näin ajattelen myös noista hinnoista, mutta pari esimerkkiä päädyin kuitenkin laittamaan, kun niitä niin kovasti kyseltiin ykkösosan kommenttilootassa. Alunperin niitä ei tässäkään tekstissä ollut. Erilaisten safarien valikoima on niiiin laaja, valuuttakurssit tosiaan vaihtelevat kovastikin ja erot eri maidenkin välillä valtavat, joten kattavaa vertailua on ihan mahdoton tehdä, ellei nyt sitten rupea toden teolla kartoittamaan eri palveluntarjoajien hinnastoja. (ja sen saa kyllä jokainen tehdä ihan itse reissua suunnitellessa… 🙂 )

   Reply
 7. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  11/03/2016 at 18:42

  No okei. Jos tästä vaimo innostui, niin kyllähän tämä minutkin saa kuvittelemaan itseni khakiasussa ja safarihatussa keskelle koskematonta savannia. Ollaan kyllä aiemminkin juteltu kustannuksista, mutta en mie silti aatellut että safarit nyt ihan noin paljon olisi kustantaneet! Mutta sellain sopivana hetkenä luin tän kuitenkin, koska muuten en olisi muistanut laittaa lottoa vetämään 😀

  Afrikka on jäänyt jotenkin niin kaukaiseksi että siitä on vain sellainen tietynlainen, geneerinen kuva koko mantereesta. Mutta tää oli kyllä hieno tietopaketti, ja toi omat, stereotyyppiset mielikuvat ainakin piirun verran lähemmäs todellisuutta! Aivan varmasti hyödylllisiä postauksia kelle tahansa ensimmäistä safariaan suunnittelevalle. Ja kyllähän se sen verran kuitenkin takaraivossa kutkuttaa, että ehkäpä istumme tästä vielä alas vaihtamaan ajatuksia 🙂

  Reply
  • Henna

   12/03/2016 at 10:55

   Sulle kyllä safarihattu varmasti istuisi! 🙂 Mutta joo… tämä on se syy, miksi meidän alunperin vuoden matkaksi ajateltu reissu typistyi lähes puoleen. Halusimme nähdä Afrikkaa ja tehdä mahdollisimman paljon, ja hintataso tosiaan on aika kova. Kyllähän sielläkin voi suht halvalla lorvia, muttei kuitenkaan lähellekään Aasian hinnoilla, ja Afrikasta en ole löytänyt vielä kovin montaa paikkaa, jossa tekisi mieli vaan kuluttaa aikaa…

   Täytyy tässä kyllä lähiaikoina istua alas ajatuksia vaihtamaan, puolin ja toisin sillä meillä on kohta edessä se kuukauden reissu Jenkkien länsirannikolle ja vinkit kelpaavat! Ja ehkä, jos te voitatte lotossa, otatte meidät mukaan Afrikkaan! 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram