kulkutautiset

Washington: Chihulyn lasitaide – mitkä värit, mitkä muodot!

Oletko koskaan kuullut lasitaiteilija Dale Chihulysta? Jos et ole suuri taiteen ystävä, veikkaanpa, että olet elänyt elämääsi täysin tyytyväisenä tietämättä kyseisestä herrasta yhtään mitään. Minäkään en ollut hänestä aiemmin kuullut, mutta olin tietämättäni nähnyt hänen taidettaan ihan toisella puolella maailmaa kuin missä sitä nyt ihailimme. Chihulyn lasitaide on nimittäin pesiytynyt pitkin palloamme. Ensimmäisen kerran tuijotin jättiläismäistä lasilonkeroteosta Dubain Atlantis The Palm -hotellin aulassa muutamia vuosia sitten. Silloin kyseinen taideteos herätti lähinnä kummastusta ja huvitusta, enkä tiennyt ollenkaan, mistä on kyse. Nyt osaan yhdistää tämän omituisuuden tähän samaan taiteilijaan, joka nauttii suurta kansainvälistä suosiota ja jonka pysyviä näyttelyitä on ripoteltu pitkin maailmaa. Yksi näistä, Chihuly Garden and Glass, sijaitsee taiteilijan kotiseudulla Seattlessa, aivan Space Needlen juurella Seattle Centerissä.

chihuly-25

chihuly-22

chihuly-20

Tavallisesti en matkoillani museoissa tai taidenäyttelyissä viihdy, ja totta puhuen harvoin niissä tulee kotikaupungissakaan käytyä, vaikka tarjontaa olisikin. Olen käyttänyt aikani tehokkaasti lähes kaikkeen muuhun kuin taiteeseen tutustumiseen, enkä siis voi kehuskella sen suhteen laajalla tuntemuksella. Siispä ensimmäisellä Seattlen kierroksella matkamme alussa emme edes harkinneet menevämme näyttelyyn, vaikkakin lasipuutarhaa ja rakennusta ihmetellen katselimmekin Space Needlen korkeuksista. Matkan lopuksi olimme kuitenkin uudella päiväseikkailulla Seattlen kaupungissa ja tarkoituksenamme oli mennä tutustumaan Bill & Melinda Gates Foundationin näyttelyyn. Tämän ollessa harmillisesti juuri sinä päivänä suljettuna, päätimme käyttää siihen varatun ajan tutustuaksemme Chihulyn lasitaiteeseen. Matkan aikana Chihuly, josta en siis ennen reissua ollut kuullutkaan, oli alkanut kiinnostaa enemmän. Olimme päässeet ihailemaan hänen taidettaan Las Vegasissa Bellagio-hotellissa, jonka pääaulan katossa komeilee Chihulyn teos nimeltä Fiori di Como, joka koostuu yli 2000 käsinpuhalletusta lasikukkasesta. Nämä pilkahdukset taiteilijan hyvin omintakeisesta tyylistä nostivat kiinnostusta tutustua tähän vinkeään lasimaailmaan tarkemmin.

chihuly-26chihuly-21chihuly-18 chihuly-9 chihuly-10

Nyt 75-vuotias Dale Chihuly on kotoisin Tacomasta, Washingtonin osavaltion kolmanneksi suurimmasta kaupungista, joka sijaitsee n. 30 km päässä Seattlesta. Chihulyn lasinpuhallusura alkoi college-aikoina 1960-luvulla. Vuonna 1976 hän menetti näön toisesta silmästään, mutta jatkoi silti lasinpuhallusta, kunnes 1979 vammautui surffausonnettomuudessa niin, ettei lasinpuhallusputken piteleminen enää onnistunut. En tosiaan ole suuri taiteentuntija, mutta Chihulyn seuraava siirto tuntuu taiteilijalle epätavalliselta. Hän palkkasi muita tekemään varsinaisen puhallustyön puolestaan, toimien omien sanojensa mukaan enemmän koreografina kuin tanssijana, enemmän ohjaajana kuin näyttelijänä.

chihuly-11 chihuly-13chihuly-15 chihuly-16

Chihuly on vuosikymmenten saatossa saavuttanut valtaisan menestyksen. Hänen kekseliäät lasi-installaationsa hurmasivat myös meidät jännittävillä muodoilla, räiskyvillä väreillä ja pienillä yksityiskohdilla, ja normaalin etuovelta näyttelyn loppuun pikavauhtia ravaamisen sijaan jaksoin jopa minäkin ihan ajan kanssa tutustua näihin lasikoukeroihin.

“I want people to be overwhelmed with light and color in a way they have never experienced.” -Dale Chihuly

chihuly-17 chihuly-8 chihuly-7 chihuly-2 chihuly-1

Seattlen näyttely on jaettu eri teemaa edustaviin huoneisiin, mm. veden elävät asuivat yhdessä huoneessa ja toisen täytti kattoon rakennettu persialainen lasiasetelma. Näyttely on sekä sisä- että ulkotiloissa, sillä myös rakennuksen ulkopuolinen puutarha on osa itse näyttelyä. Viimeisenä päätyy tietysti museon gift shopiin, kuinkas muuten! Kaupassa on myynnissä jos jonkinlaista tilpehööriä, mutta paljon kirjojakin ja tietysti myös Chihulyn lasitaidetta. Luonnollisesti vaasien hinnat huitelevat useissa tuhansissa, joten sellaista ei päätynyt asuntoamme koristamaan, mutta sen sijaan nappasin mukaan maijapoppasmaisen sateenvarjon, jonka sisäpintaa peittää Pergola Ceiling -kuvitus.

chihuly-27

Tätä näyttelyä voin suositella lämmöllä kaikille Seattlen kävijöille, ja tästä eteenpäin tunnistan itsekin Chihulyn taiteen, kun siihen maailmalla törmään, enää ei voi erehtyä tai ohittaa olan kohautuksella.

6 Comments

 1. Kohteena maailma / Rami

  11/12/2016 at 16:25

  Otsikko oli toisaalta loistava, toisaalta harhaanjohtava 🙂 Nimittäin ajattelin postauksen koskevan Washington DC:tä, en osavaltiota. Loistavaa oli kuitenkin tuo: “mitkä värit, mitkä muodot” -> voiko noista enää paremmin todeta!

  Itse käyn mielelläni taidenäyttelyissä, vaikka en mikään taiteen asiantuntija olekaan. Visuaalinen silmäni kuitenkin tämän tyyppiseen taiteeseen on mitä parhain ja siksi pyrin käydä Suomessakin katsomassa vähänkin vastaavan näköiset näyttelyt. Viimeisen näkemäni Yayoi Kusaman näyttely HAMissa oli suorastaan erinomainen!

  Lasi on haastava elementti, joten tarvitsee olla todellinen taiteilija tuottaakseen tuollaista. Helppohan se on vetää viivoja paperille, mutta tuollaisen pallotaideteoksen tekemisessä on sitä jotain 🙂 Mustaa taustaa vasten pääsee koko väriloisto oikeuksiinsa ja ilman muuta menisin Seattelessä tuonne näyttelyyn! Erittäin inspiroiva postaus näin alkutalven harmaudessa…

  Reply
  • Henna

   11/12/2016 at 21:53

   Kommenttisi oli jostain syystä päätynyt spämmilaatikkoon, mutta sain sen sieltä pelastettua! Totta tuo, että otsikko voi olla vähän hämäävä tuon Washingtonin suhteen. Suurin osa näistä Jenkkireissun postausten otsikoista alkaa osavaltiolla, jotta saa jonkun tolkun niihin, mutta ehkäpä muista, esim. Seattleen liittyvistä helpommin hoksaa, kun otsikossa mainitaan muitakin paikan nimiä, kuten vaikkapa se Seattle.

   Minun onkin pitänyt käydä tuolla HAMissa, sen verran kiehtovia kuvia on kavereiden postaamana sieltä tippuillut… ja ihan naapurissakin olisi. Täytyy nyt ottaa ehdottomasti to do -listalle ja käydä vaikka Minireissumiehen kanssa iltapäiväretkellä. Taitaa minuunkin kuitenkin vedota tuo tuon tyyppinen taide… mm. Jeff Koonsin näyttelystä nautin valtavasti joku aika sitten, tosin pakettiin kuului silloin aivan mahdottoman hyvä opastus, se tekee usein todella paljon 🙂

   Reply
 2. Mika / Lähtöportti

  14/12/2016 at 17:44

  Täytyy rehellisyyden nimissä tunnustaa, etten olisi ennen tämän lukemista osannut sanoa onko Chihuly taiteilija, intiaaniheimo vai koirarotu. Hyvin satunnaisena taiteen ystävänä kaipaan näyttelyiltä jotain erityistä, mutta olen varma että pitäisin tästä itsekin. Kiinnostava tarina ja todella vaikuttavalta näyttäviä teoksia!

  Mielenkiintoista kuulla, että Bellagio-hotellissa on Comon kukkia esittävä taideteos. Vegas on näkemättä, mutta hotellille nimensä antanut Como-järven rantakaupunki sen sijaan tuttu.

  Reply
  • Henna

   17/12/2016 at 22:18

   Chihulyn voisi kyllä kuvitella viittaavan mihin tahansa noista 😀 Minulle Como-järven rantakaupungit taasen eivät ole tuttuja, joten en tiennyt hotellin saaneen nimensä sieltä! Ehkäpä pääsen joskus siellä alkuperäisessäkin piipahtamaan. Vegasissa kyllä löytyi vaikka mitä kopiota Eiffel-tornista ja Vapaudenpatsaasta lähtien Venetsiaan saakka. Melkoinen paikka…

   Reply
 3. Aron / Ja sitten matkaan...

  11/02/2017 at 15:30

  Nuo lasiteokset ovat kyllä upeita! Tuo museo on yksi vaikuttavimpia kohteita Seattlessa, vaikka etukäteen en ollutkaan kovin vakuuttunut. Kuvista teosten kokoa on vain niin hankala hahmottaa. Ja näitä teoksia on tosiaan siellä täällä muuallakin esillä, viimeisin bongattiin viime kesänä Phoenixissä, jossa Desert Botanical Gardenin sisäänkäynnin lähellä oli näytillä muutama lasinen “kasvi”.

  Reply
  • Henna

   11/02/2017 at 19:24

   Todellakin, minäkin olen aivan myyty, vaikka ei kuulunut meidän alkuperäiseen suunnitelmaan ollenkaan 🙂 Näitä tosiaan löytyy pitkin maailmaa, ja nyt tuon näyttelyn jälkeen aivan varmasti osaa bongata ja tunnistaa taiteilijan.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram