kulkutautiset

Washington: Lautalla kohti seikkailua

Yhdysvaltojen luoteisnurkassa, Kanadan rajalla, Tyynestä valtamerestä työntyy Olympicin niemimaan ja Seattlen alueen väliin Pugetin salmi (Puget Sound). Puget Sound on mutkikkaita vesireittejä sisältävä murtovesiallas. Washingtonin osavaltiossa lauttaliikenne onkin erityisen vilkasta, sillä se on erittäin kätevä tapa liikkua seudulla.

Valtion omistuksessa oleva lauttaoperaattori Washington State Ferries liikennöi auto- ja matkustajalauttayhteyksiä kymmenellä eri reitillä palvellen 20 eri terminaalia Puget Soundin ja San Juan Islandsin (joka jää kartan rajauksen ulkopuolelle) alueella. Washington State Ferriesin omistuksessa on 22 alusta ja vuonna 2014 se kuljetti 23 miljoonaa matkustajaa ollen Yhdysvaltojen suurin lauttaoperaattori.

Mekin hyppäsimme lauttaan Seattlen satamasta, kohteenamme Puget Soundin toisella puolella oleva Bainbridge Island. Myöhästyimme tietysti lautasta, johon olimme alunperin suunnitelleet ehtivämme. Lauttoja menee noin 40-60 minuutin välein, joten jätimme auton parkkiin ja odotellessamme seuraavaa kävimme lounastamassa viereisessä Subwayssa.

seattleferry-2 seattleferry-3

Ei aikaakaan kun olimme jo lautan kyydissä. Lautta ylittää Elliot Bayn ja Puget Soundin 35 minuutissa. Autosta ehtii siis hyvin poistua kannelle katselemaan maisemia ja se todellakin kannattaa. Kuten sympaattisesta Seattlesta kertovassa postauksessa mainitsin, ihailimme kaupunkia usealta eri näköalapaikalta: Space Needlen korkeuksista, Volunteer Parkin vesitornista ja Alki Beachilta. Suosikkini on kuitenkin autolautan kyydistä. Loittoneva kaupunki mereltä käsin on komeaa katseltavaa.

“I have a thing for ferry boats” sanoi Seattleen sijoittuvan Greyn anatomian ikoninen hahmo Derek Shepherd… voisin sanoa samoin, lauttamatkassa on tunnelmaa! Lokit lentelevät lautan yllä, pieni tuulenvire tuo tunnelmaa ja kaupungin siluetti piirtyy vasten taivasta. Tämä reissu kannattaa melkeinpä pelkästään maisemien vuoksi, mutta vesillä tunnen oloni kovin kotoisaksi aina muutenkin.

seattleferry-1 seattleferry-4 seattleferry-6 seattleferry-5 seattleferry-7 seattleferry-9 seattleferry-8 seattleferry-10

Pian saavutimme Bainbridge Islandin. Tämä ilmeisen viehättävä ja rauhallinen saari sijaitsee tosiaan lyhyen lauttamatkan päässä Seattlesta ja onkin suosittu päiväretkikohde. Me emme kuitenkaan jääneet jääneet kyseiselle saarelle, vaan jatkoimme matkaamme saman tien eteenpäin. Muutaman leppoisan Seattlen alueella vietetyn päivän jälkeen meidän oli nimittäin aika aloittaa varsinainen road tripimme ja ensimmäinen kohde oli Olympic Peninsula valtavine erämaineen.

Olympic Peninsula oli yksi odotetuimmista kohteista matkallamme. Suurista toiveista huolimatta se pääsi silti yllättämään positiivisesti monellakin tapaa. Jylhiä rantoja ja ylväitä metsiä silmänkantamattomiin, jokunen tunnelmallinen tuppukylä siellä täällä… mitä muuta voisi road tripiltä toivoa! Olympic Peninsulasta on blogissa jo yksi kertomus Hoh’n sademetsästä ja pari muuta tekeillä, pysykäähän linjoilla!

seattleferry-11 seattleferry-12 seattleferry-13

8 Comments

 1. Kohteena maailma / Rami

  19/12/2016 at 01:10

  Tästä postauksesta tulee väkisinkin mieleen Norja, jossa itsellä on eniten kokemuksia autolautoilla matkustamisesta. Paras tapa kuljettajalle on rentoutua katselemassa autolautan kannella maisemia ja ottaa rauhassa niitä kuvia, mitä ei ratin takana ehdi tiellä ollessa ottaa. Voisin hyvinkin kuvitella räpsimässä kuvia Seattlen keskustassa samalla, kun odottelen tulevia seikkailuja autolla kohteessa.

  Mielenkiintoinen nippelitieto tuo, että kyseisellä alueella toimii USA:n vilkkain lauttayhtiö. Täältä päin maailmaa kun ei aina osaa ajatella tuollaisia asioita, varsinkin kun maa on niin järkyttävän laaja. Seattle kokonaisuudessaan on itsellä vielä kokematta, mutta ajatuksen asteella on usein ollut.

  Reply
  • Henna

   22/12/2016 at 21:41

   Minä olen Norjassa käynyt vain Jäämeren rannalla piipahtamassa, joten koko upea maa odottaa vielä tätä seikkailijaa… En kyllä oikein itsekään ymmärrä, miten niin on päässyt käymään. Lauttailisin mielelläni niissäkin maisemissa 🙂 Seattlea ja koko Pacific Northwestia voin todella lämpimästi suositella, ihastutti valtavasti ♥

   Reply
 2. Elina | Vaihda vapaalle

  19/12/2016 at 15:18

  Mulle tuli just nyt aivan järjetön Jenkki roadtrip -kuume (ja tunne, että pitäisi katsoa Greyn Anatomiat alusta alkaen uudelleen… :D)! Iski niin pahasti, että oli pakko katsella tässä välissä ennen kommentointia ihan lentojakin keväälle. 😀 Samalla oli pakko tarkistaa, että millä lautalla me tuolla Seattlessa matkattiin, mutta se olikin eri suuntaan (Whidbey Island), eikä ollut tämä sama. Odotan tosi paljon sun juttuja Olympic Peninsulasta!

  Reply
  • Henna

   22/12/2016 at 21:42

   Hehee! Mihin katselit lentoja? Mä myös ihan vähän syytän sua siitä (tai oikeastaan paljonkin), että olen viime aikoina googlaillut Alaskaa 😀 Olympic Peninsula coming up next!

   Reply
 3. Mika / Lähtöportti

  20/12/2016 at 12:05

  Kartta on hyvin havainnollinen, siitä ymmärtää helposti lauttayhteyksien tarpeen tuolla suunnalla. Huomasin samalla taas uuden aukon sivistyksessä, olisin nimittäin piirtänyt omaan karttaani Seattlen suoraan Tyynenmeren rannalle.

  Tämä postaus muistutti elävästi, kuinka itsekin nautin pienistä lauttamatkoista. On vaan niin mukavaa, kun saa nojailla hetken kaiteeseen, tuntea raikkaan tuulen, kuunnella lokkien ääniä ja haistella meren tuoksua.

  Seattlen aluksen koko taitaa muistuttaa paremminkin Staten Island Ferryä, mutta vihreävalkoinen väritys tuo mukavasti mieleen suosikkikaupunkisi legendaariset Star Ferryt 🙂

  Reply
  • Henna

   22/12/2016 at 21:43

   Olisin varmaankin tehnyt aiemmin samoin, sijoittanut siis Seattlen suoraan Tyynenmeren rannalle. Ja sinäpä sen sanoit, siksi tuo varmaan tuntuikin niin kovin kotoisalta, muutenkin kuin merellä olemisen taian vuoksi, että muistuttaa väritykseltään kovasti Star Ferryjä! Voi Star Ferry… milloin näen sinut taas ♥ 😀

   Reply
 4. Anna | Muuttolintu.com

  20/12/2016 at 22:25

  Heh, miulle on tullut näistä postauksista myös hinku katsoa pitkästä aikaa Greyn anatomiaa 🙂 Tuo olisi kyllä taas semmoinen retki, minkä haluaisin Seattlesta ehdottomasti tehdä! Tykkään myös tosi paljon lauttamatkoista ja mistä tahansa venereissuista. En oo koskaan tullut (vielä ainakaan) pienissäkään botskeissa merisairaaksi ja viihdyn vesillä muutenkin tosi hyvin. Jenkkilän road trip nyt on ollut haaveissa jo iät ja ajat, ja Olympic Peninsula kuulostaa loistavalta kohteelta pienelle seikkailulle 🙂

  Reply
  • Henna

   22/12/2016 at 21:47

   Jossain Greyn anatomian jaksossa tuollainen lautta ajoi päin laituria ja aiheutti valtavan kaaoksen sairaalassa. On se jännä, kuinka tuolla Seattlen alueella tuppaa näitä suuronnettomuuksia sattumaan vähintään pari kertaa kaudessa 😛

   Minä tulen kyllä helposti merisairaaksi, vaikka en toki tuollaisessa vakaassa veneessä kuin autolautta, kun ei myräkkä lahdella ollut kovin kummoinen, mutta ei ole silti estänyt hinkuamasta vesille joka käänteessä 🙂

   Jenkkilän road trip oli meidän perheelle ainakin success, kaikin puolin huippureissu, ja Olympic Peninsula yksi kohokohdista ♥

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram