kulkutautiset

Washington: Seattlen lähiseutujen aarteet

Seattle vei sydämemme, mutta kaupungin lisäksi sen ympäristökin tarjoaa paljon nähtävää. Vietimme seudulla muutaman päivän sekä kuukauden road tripimme alussa että lopussa.

Tukikohtamme oli A:n kummitädin ja hänen miehensä koti Bellevuen kaupungissa Seattlen metropolialueella. Vähän yli 120 000 asukkaan Bellevue on Seattlen reunuskaupunki ja alueen kaupungeista kolmanneksi suurin. Vuonna 2014 USA Today nosti sen toiselle sijalle Yhdysvaltojen parhaiden asuinpaikkojen listallaan, ja kaupunki on muutenkin keikkunut kärkisijoilla vastaavilla listoilla. Vaikka Seattle onkin lähellä, Bellevuella on omakin keskusta pilvenpiirtäjineen ja kauppakeskuksineen. Mm. 180 liikkeen Bellevue Square -kauppakeskuksessa ihmettelimme Teslan liikettä ja Minireissumies löysi Disney-kaupasta uudeksi ystäväkseen Kermit-sammakon. Bellevuen keskusta on itse asiassa tällä hetkellä Washingtonin osavaltion toiseksi suurin keskusta-alue ja suorastaan kuhisee yritystoimintaa. Useat isot yritykset, kuten esimerkiksi Expedia ja T-mobile, ovat perustaneet päämajansa kaupunkiin.

Me nautiskelimme olostamme Bellevuessa Lake Sammamishin rannalla ja teimme sieltä käsin retkiä Seattlen lisäksi myös muualle lähiseuduilla.

around_seattle-20 around_seattle-21

around_seattle-23 around_seattle-24

Redmond on Bellevuen pienempi naapurikunta ja kuuluu niin ikään Seattlen metropolialueeseen. Redmondissa asukkaita on vajaa 55 000, mutta actionia senkin edestä. Se on mm. Microsoftin koti. Mekin teimme pienen sightseeing-ajelun Microsoftin kampuksella ja kyllähän sillä lääniä riittää. Kampuksella työskentelee  30 000 – 40 000 työntekijää ja sen eri rakennusten välillä kulkee kampusbussi.

Aivan matkamme alussa parantelimme 10 tunnin aikaeron aiheuttamaa jetlag-pöhnää kävelyllä Redmondin vihreissä maisemissa.  Aiemmin jo kehuin Seattlen vihreyttä, mutta vähemmän tiiviisti rakennetut Redmond ja Bellevue vievät homman jo next levelille kaikessa vihreydessään.

Myöhemmin tutustuimme myös mm. Redmondin Center Street Plazaan sekä Redmond Saturday Marketiin. Jälkimmäinen on farmers market, joka järjestetään lauantaisin toukokuusta lokakuuhun. Redmond Saturday Market on ollut toiminnassa jo yli 40 vuoden ajan. Tunnelma oli rattoisa – sateisesta säästä huolimatta paikalla oli parikin eri live-esiintyjäporukkaa, joista ensimmäiseksi vastaantullut soitti häävalssimme, toki tietämättään. Torilla on kaupan kaikkea viiden dollarin hintaisista upeista kukkakimpuista vihanneksiin, hedelmiin ja lihaan, sekä löytyipä joukosta sienitiski ja bonsaikojukin. Toki myös ruokakojuja oli lukemattomia, ja ostimmekin kerrassaan mainiota salsakastiketta meksikolaisilta herrasmiehiltä. Mukaan tarttuivat myös käsintehdyt tuliaistoffeet. Kuljeskellessa kojulta toiselle hieman kadehdin tuon suht pienen torin monipuolisuutta. Suomeen soisin jotain samantyylistä! Kauppahalleista taitaa vielä löytyä vastaavaa, mutta hinnat ovat usein enemmän kuin kohdallaan…

around_seattle-9 around_seattle-19 around_seattle-18 around_seattle-2 around_seattle-17Snoqualmie-joen upea 82-metrinen vesiputous Snoqualmie Falls houkuttelee yli 1.5 miljoonaa kävijää vuodessa. Vesiputous sijaitsee… yllätyksellisesti Snoqualmie-nimisen kaupungin läheisyydessä. Nimet juontavat juurensa Snoqualmie-intiaaniheimosta, joka seudulla asustaa. Vesiputous on varsin komea ja varmastikin monelle tuttu Twin Peaks -televisiosarjasta. Paikalta löytyy tietysti amerikkalaiseen tapaan näköalatasanne ja gift shop. Vesiputoukselle on parkkipaikalta matkaa alle 100 metriä ja polku on esteetön. Kävimme katsomassa putousta aika monen muun kanssa, kuten arvata saattaa. Voimakkaalla putouksella oli melkoinen pauhu ja kameraa sai suojata todella huolella kastumiselta, vaikkei putous ihan näköalatasanteen vieressä olekaan. Samasta yhteydestä löytyy myös arvostettu hotelli Salish Lodge&Spa, joka toimii myös erinomaisena lounaspaikkana putouksilla vieraillessa.

around_seattle-3 around_seattle-16

Seattlen kaupunki jää kahden vesistön väliin- toisella puolella on Puget Sound, Tyynen valtameren salmi, ja toisella Lake Washington. Lake Washington on Washingtonin osavaltion toiseksi suurin järvi ja sen rannoilta löytyy viisi kaupunkia: Seattle, Bellevue, Kirkland, Renton ja Kenmore. Lisäksi Mercer Island-niminen kunta sijaitsee saarella.

Meillä mahtava mahdollisuus päästä veneilemään Lake Washingtonille ja toki tähän tartuimme. Sää oli melko harmaa, mutta ilta-aurinko pilkotti pilvien lomasta ja aallokko oli hyvin maltillista. Tarjolla oli kuovuviiniä ja vesimelonia, ja Minireissumies tuntui nauttivan veneen vauhdista ja sen hyppimisestä veden halki.

Kuten muuallakin, rantatontit ovat arvokkaita, ja niinpä Seattlenkin seudulla varakkaat ovat rakentaneet lukaalinsa järven vehreille rannoille. Näiden ihmettely olikin melkoista hupia. Heti rannasta nousee monin paikoin jyrkkä rinne ja monien talojen takana näkyy jonkinlainen hissisysteemi, ettei asukkaiden tarvitsisi rämpiä rinnettä pitkin. Osa taloista on ihan todella, todella upeita, ja järven rannalla asuukin useita Seattlen rikkaista ja kuuluisista, mm. Bill Gates perheineen ja Paul Allen, joiden molempien talot bongasimme veneretkemme aikana. Kuvat niistä jääkööt kuitenkin kotiarkistoon.

around_seattle-4

around_seattle-22

around_seattle-5 around_seattle-6

around_seattle-7

Golfin ystäville alueella on tarjolla runsaasti golfkenttiä. Osa näistä on private clubeja, joiden viheriöillä pääsevät tallaamaan vain jäsenet, mutta osalle pääsevät myös muut halukkaat kertamaksusta. Me emme kyseistä aktiviteettia harrasta, vaikka A onkin green cardin joskus suorittanut. Kävimme kuitenkin Newcastlen golf clubilla ihailemassa sieltä avautuvia maisemia. Golfklubilta näkee Lake washingtonin ja Seattlen kaupungin, sekä kirkkaalla säällä Mt. Rainierin, Olympic-vuoret ja Kaskadit. Meitä ei onni suosinut niin paljon, että olisimme vuoria täältä käsin päässeet ihailemaan, mutta maisema oli muutenkin hieno ja jos golfia pelaisin, niin mieluusti sitä tekisin upeissa puitteissa.

Paikan kartanomainen päärakennus on näyttävä. Kävimme testaamassa ravintolaa ja sekin saa hyväksynnän. Yhdysvalloissa on ilmeisen yleistä järjestää erinäisiä tapahtumia ja juhlia golfklubeilla. Täälläkin olisi mahdollista järjestää esim. häät ja kuten aiemmin totesin, niin puitteet ovat kyllä todella kunnossa!

around_seattle-8

Seattlen seudulta ei kestä kauaakaan hurauttaa pohjoiseen Kanadan rajalle. Siellä Kanadan Vancouver Islandin vieressä sijaitsee San Juanin saaristo, joka siis kuuluu Yhdysvaltoihin. Anacortesin pikkukaupunki, joka sijaitsee 130 kilometriä Seattlesta pohjoiseen, toimii porttina upeaan Saaristoon. Yhtenä päivänä kävimme retkellä saaristossa, tietysti ihailemassa kauniita maisemia, mutta ennen kaikkea toivoimme näkevämme miekkavalaita, joita seudulla liikkuu runsaasti.

Onni oli myötä ja näimme kuin näimmekin näitä upeita jättiläisdelfiinejä sekä monia muita kavereita alueen rikkaasta eläimistöstä. San Juanin saaristosta ja miekkavalaista olen aiemmin kirjoittanut erillisen postauksen, josta löytyy molemmista paljon lisäinformaatiota.

around_seattle-10 around_seattle-11 around_seattle-13 around_seattle-15 around_seattle-12 around_seattle-14

 


 

Näissä merkeissä, ja toki siellä Seattlen kaupungissakin seikkaillen, kului aikamme tässä Pacific Northwestin kolkassa. Kovinkaan paljoa emme olleet suunnitelleet etukäteen, vaan kiertelimme pitkälti paikallisoppaidemme kanssa heidän valikoimissaan paikoissa toki meidän yksittäiset Lonely Planetin pikaselaamisella syntyneet toiveet huomioon ottaen. Vain risteilyn San Juanin saaristossa olin varannut etukäteen, sillä nämä saattavat olla loppuunmyytyjä, jos ihan lähipäivinä yrittää saada lippuja.

Lisäksi meillä oli haaveena käydä Mt. Rainier National Parkissa, mutta matkan alkupuoliskolla tähän ei ollut aikaa ja palatessamme road tripin jälkeen takaisin sää oli muuttunut sateiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoristossa sataa lunta, eli näkyvyys olisi todella huonot ja tiet ehkäpä suljettuina, ja sen vuoksi jouduimme jättämään kansallispuiston väliin tällä kertaa. Vaikka olimme odottaneet tekevämme lähempää tuttavuutta Mt. Rainierin kanssa, emme olleet tavattoman pahoillamme, sillä jääpähän seuraavallekin visiitille jotain. Nimittäin Seattlen seutu kutsuu meitä aivan varmasti taas jossain vaiheessa.

17 Comments

 1. Maarit

  22/11/2016 at 21:03

  Kiva postaus! Viimeksi tänään katselin lentoja Seattleen. 😀 Hirmuisesti houkuttelisi lähteä tuonne suuntaan, mutta meillä nyt ehkä vielä vähän kamppaillaan tulevista matkakohteista.. Bellevue kuulostaa tosi mukavalta paikalta, ja ihan ehdottomasti pitäisi käydä tuolla Snoqualmie Fallsilla. Mistäköhän syystä en ole niin kovasti innostunut noista risteilyistä, ehkä siksi että ensimmäinenkin on kokematta, mutta onhan tuo varmasti ollut mahtava nähdä noita miekkavalaita ja jättiläisdelfiinejä. 🙂

  Reply
  • Henna

   25/11/2016 at 21:28

   Sinne vaan! Oli valtavan ihana paikka ja lähiseudut myös! 🙂 Snoqualmie Falls oli kyllä hieno, mutta itse asiassa vaikuttavammat vesiputoukset löytyivät Oregonista Portlandin lähettyviltä. Niitä oli pienellä alueella ihan valtava määrä, ei ehditty puolen päivän aikana näkemään kuin murto-osa, kun samana päivänä oli pakko änkeä vielä retkelle Mt. Hoodin kupeeseen, mutta oli sekin melko upea. Seuraavalla kerralla haluan kyllä tuon Mt. Rainierin nähdä, tai muuten alkaa harmittaa.

   Ihan en ymmärtänyt, että mikä ensimmäinen teiltä on kokematta? Risteily? Hauskoja nuo ovat nuo pikkuristeilyt, vaikka eipä minullakaan kokemusta mistään kunnon veneilystä ole. Mutta aina vesillä tunnen olevani todella elossa ja vapaa kuin taivaanlintu 🙂 (ja siis miekkavalaat = jättiläisdelfiinejä, kuuluvat siis oikeasti delfiinien porukkaan ja ovat niistä suurimpia!)

   Reply
 2. Mika / Lähtöportti

  24/11/2016 at 23:30

  Kerroinkin jo aiemmin tuon seudun kiinnostavan, mutta nyt tuli ainakin yksi hyvä syy lisää. En nimittäin muistanutkaan, että Twin Peaks on kuvattu noilla main! Mulle se on kaikkien aikojen tv-sarja, johon liittyy paljon muistoja siitä lähtien, kun sitä ensi kertaa 90-luvun alussa Suomessa esitettiin. Putous näyttää tutulta ja Salish Lodgehan on siis Twin Peaksin The Great Northern Hotel 🙂

  Toki myös tuollainen risteily olisi kiinnostava kokemus. Haluaisin joskus lähteä veneellä valaita ja delfiinejä katsomaan, mutta jotenkin se on aina jäänyt. Esimerkiksi Azoreilla olisi ollut mahdollisuus, mutta tyydyttiin silti siihen, kun hotellin aamiaispöydästä nähtiin kaukana merellä hyppiviä delfiinejä.

  Reply
  • Henna

   25/11/2016 at 21:32

   Heh, tästä hotelliasiasta luin kyllä myös, mutta kaikki nämä jäivät itselleni vähän hämärän peittoon kuitenkin, sillä itse en Twin Peaksia katsonut. Ajattelin kuitenkin tässä mainita vesiputouksen osalta yhteyden sarjaan, sillä taitaa olla niin, että about kaikki muut sukupolvestani ovat sarjaa seuranneet 🙂 Olen itse enemmän Frendit-tyyppinen tyttö, tuollaiset vähän pelottavat sarjat (tai leffat) enemmänkin ahdistavat, ja sitcom-urpoilu iskee paremmin. Mutta Rami jo edelliseen postaukseen muisti, että Frasier sijoittui myös Seattleen 😀

   Kannattaa joskus hypätä valasretkiveneeseen, se on niin upea kokemus, kun pääsee noita jättiläisiä näkemään läheltä 🙂 Pitääkin joskus kirjoitella blogiin meidän oikein kunnon close encounterista 🙂

   Reply
 3. Anna | Muuttolintu.com

  25/11/2016 at 01:16

  No siellähän näyttää riittävän tekemistä pitkäksikin aikaa, en ihmettele että ihastuitte. Upeita vihreitä maisemia, melkein tuli Suomimaisemat mieleen tuosta ekasta kuvasta! Ja vaikuttavat putoukset, hämärästi tutunnäköiset varmaan siitä Twin Peaksistä sitten. Noita lukaaleja on varmaan ollut hauska ihmetellä, siellä luksustalot on varmaan vähän eri luokkaa kuin Suomessa. 🙂 Ja ihan mieletöntä päästä näkemään miekkavalaita luonnossa! <3 Delfiinien näkeminenkin on aina niin hengästyttävän hienoa että miekkavalaiden näkeminen se vasta upeaa olisikin.
  Suomeen soisi todellakin syntyvän enemmän torikulttuuria (tai vaikka sitä kauppahallikulttuuria.) Täällä Ausseissa me ostetaan kaikki ruoka-ainekset torilta ja monet muutkin tuotteet, supermarketissa ei tarvitse käydä kuin kerran kuussa, parasta!

  Reply
  • Anna | Muuttolintu.com

   25/11/2016 at 01:17

   Ainiin ja piti vielä kommentoida että onnea uuteen blogiin, niin kuin jo jossain kommentoinkin, kekseliäs nimi ja kiva selkeä ulkoasu! Tykkään erityisesti noista jalanjäljistä 🙂

   Reply
  • Henna

   25/11/2016 at 21:35

   No siellä todellakin on tekemistä vaikka kuinka, koko seudulla kuin myös itse kaupungissa, josta pari postausta sitten saman tyyppistä listausta julkaisin. Ihana paikka ♥ Ja itse asiassa noilla main ilmeisesti asuu runsaasti suomalaisia siirtolaisia ja heidän jälkeläisiään, tutun oloiset maisemat ovat varmaankin miellyttäneet.

   Ja kiitos, minä noita jalanjälkiä täällä eräs ilta askartelin. Kasvomaali jalkaan ja paperia tallomaan 😀

   Reply
 4. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  25/11/2016 at 14:02

  Seattle on jäänyt omalle maailmankartalleni oikeastaan vain ja ainoastaan grungen ansiosta, mutta sehän toimii näemmä myös matkakohteena 😄

  Jotenkin jaksaa kerta toisensa jälkeen hämmästyttää, miten monipuolinen tuo ameriikan ihmemaa onkaan. Vaatisi todella paljon aikaa että ehtisi pientä pintaraapaisua enemmän tutustua. Jotenkin löytyy uutta kohdetta toisensa jälkeen 🙂

  Reply
  • Henna

   25/11/2016 at 21:37

   Toimii paremmin kuin hyvin! Itse kaupunkiakin olisin kolunnut mieluusti enemmänkin kuin sen pari päivää, mitä nyt ehdimme. Oli erittäin sympaattinen paikka, sillä oma vastaava listauksensa pari postausta sitten 🙂 Ja sama juttu, jaksaa todellakin ihmetyttää. Kyllä se vaan niin on, että jos yksi ainoa maa pitäisi loppuelämäksi valita, että siellä vain saa kotimaan lisäksi matkustaa, niin se taitaisi olla tässä.

   Reply
 5. Annika | Travellover

  25/11/2016 at 22:37

  Seattle on sellaisia kohteita, joihin ei ehkä tule lähdettyä ihan vain siksi, että se nyt vain on siellä. En ole koskaan edes tullut ajatelleeksi kaupungin olevan jotenkin kiinnostava. Teillä sukulaiset ovat toimineen kimmokkeena, ja kas, siellähän on vaikka mitä! Todella monipuoliselta alueelta se todella näyttää!

  Reply
  • Henna

   11/02/2017 at 20:37

   Jostain syystä Seattle on kiinnostanut minua aiemminkin, vaikka en siitä ole hirveän paljoa tiennyt, mutta jotenkin sillä on ollut kiva kaiku. Mutta en ole varma, olisimmeko suunnanneet sinne nyt ilman noita sukulaisia, emmekä ainakaan olisi viettäneet alueella niin pitkää aikaa. Mutta siellä todellakin on vaikka mitä ja alue on ihan hurjan monipuolinen, eli ehdottomasti oikein onnistunut valinta! 🙂

   Reply
 6. IKILOMALLA

  26/11/2016 at 07:29

  Vaikuttaa monipuoliselta kohteella, jossa tekemistä riittää. Te taisit saada hyvät paikalliset vinkit, kun ehditte nähdä noin paljon erilaisia paikkoja! 😉
  Vaikka Twin Peaks ei ole tuttu, tuo putous on mieletön! 😍 Me ollaan pari putousta bongattu viime aikoina, mutta vähien sateiden takia, vettä ei ole ollut läheskään noin paljon. Toisen yläpuolelle lennettiin dronella, ja kurkattiin miltä siellä näyttää. Se oli hauska kuvakulma, ja harmittaa edelleen, että vahingossa poistettiin videotiedosto päivityksen yhteydessä. 😣 Oltiin jo menossa seuraavana päivänä uudestaan vesiputousta kuvaamaan, mutta sää ei ollutkaan hyvä. No, ensi kerralla sitten!
  Titta / IKILOMALLA
  Ps. Nuo rantatonttien talot ovat niin ökyjä! Oliko siellä myös majapaikkoja varakkaammalle väestölle tarjolla?

  Reply
  • Henna

   11/02/2017 at 20:42

   En osaa sanoa, onko rantatonteilla minkälaista majoitustarjontaa! 🙂 Aika pitkälti näyttivät ihan yksityiskäytössä olevilta, mutta mistäpä sitä kaukaa veneestä osaa ihan varmaksi sanoa ja toisaalta on tuolla aika paljon tuota rantaviivaakin, joten mukaan varmasti mahtuu!

   Voin kuvitella harmituksen, kun olette vahingossa videon poistaneet :/ Todella ärsyttävää tuollainen. Minua edelleen vaivaa yksi hävinnyt muistikortti vuodelta 2003 😀

   Reply
 7. Kohteena maailma / Rami

  27/11/2016 at 15:12

  Tulikin jo edelliseen postaukseen mainittua, että Seattle kiinnostaa itseä ja toki myös sen ympärysalue. Kaiken kaikkiaan aivan upean näköistä ja toki nuo venereissut kiinnostavat. Hauska yksityiskohta on tuo San Juanin saariston nimi, kun tunnetumpi San Juan, Jenkkien 15. isoin kaupunki sijaitsee Puerto Ricossa Karibialla 🙂 No kun on iso maa, on samannimisiä kaupunkeja ja paikkoja väkisinkin useita. Kiva ja informatiivinen postaus varustettuna laadukkailla kuvilla jälleen kerran!

  Reply
  • Henna

   11/02/2017 at 20:44

   Näinpä, San Juaneja on moneen lähtöön! 😀 No jenkit taitavat olla kuuluisia nimien kierrättämisestä. Seattlea ja sen ympäristöä voin kyllä jälleen hyvin lämpimästi suositella ♥

   Reply
 8. Aron / Ja sitten matkaan...

  11/02/2017 at 20:20

  Teillä on kyllä ollut upea matka! Jämähdin lueskelemaan näitä postauksia oikein urakalla. Löytyihän niitä tuttujakin paikkoja sieltä joukosta. Hauskasti teillä sattui usein pilvinen sää niillä paikoilla, joissa meillä oli aurinkoista ja päin vastoin. Tuolla Jenkkilässä riittää onneksi niin paljon tienoota kuljettavaksi, että jokainen kiertää vähän eri polkuja. Löysinkin paljon hyviä tärppejä tulevia seikkailuja varten. Tuhannet kiitokset mainioista tarinoista ja upeista kuvista! Ihan kylmät väreet tulee noista miekkavalaista ja valkopäämerikotkasta. Kunpa joskus näkisi noita itsekin luonnossa.

  Reply
  • Henna

   11/02/2017 at 20:47

   Matka oli todellakin upea! 🙂 Ja tässä juuri eilen ihmettelin, miten on mahdollista, että tarinoista on vielä niin monta kirjoittamatta… johonkin se aika vain valuu ja elämä on aikamoista kiirehärdelliä. No onpahan nyt edes yhden osavaltion osalta homma plakkarissa ja pikkuhiljaa muitakin saa linjoille! Miekkavalaat olivat upeita, olen niiden näkemisestä haaveillut useamman vuoden, joten pitihän tuohon tilaisuuteen nyt tarttua. Valkopäämerikotkat olivat hieno lisä tuohon retkeen.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram